Ovo treba da znate

8 simptoma tumora na mozgu: Tihi signali koje svi ignorišemo i pripisujemo drugim stvarima!

Nažalost, ni najstručniji lekari nekad ne mogu da razlikuju glavobolju koju uzrokuje migrena od one koju izaziva tumor na mozgu

Medicina 25.08.2020. - 11:48h Autor: Stil.kurir.rs
Foto: Shutterstock

Tumori na mozgu spadaju među ređa kancerogena oboljenja - razvijaju se kod oko 1 odsto svetske populacije. Ipak, loša vest je ta da se tumor na mozgu razvija tiho i sa simptomima koji se obično pripisuju nečemu drugom.

 

Za izlečenje je najvažnije rano otkrivanje tumora, a da biste mogli da ga prepoznate, morate znati koje tihe simptome izaziva. Obratite pažnju na sledećih 8:

 

1. Glavobolja

 

Nažalost, ni najstručniji lekari nekad ne mogu da razlikuju glavobolju koju uzrokuje migrena od one koju izaziva tumor na mozgu. Ako vas bol muči svakog dana i dugo traje, imate osećaj da se njegov intenzitet stalno pojačava, trebalo bi što pre da odete kod lekara i počnete sa ispitivanjima.

 

2. Problemi sa vidom

 

Još jedan skriveni simptom koji ni sami pacijenti često ne primete sve dok ne dođe do kritične tačke - gubitka perifernog vida. Najpre ga primete osobe koje svakodnevno voze automobil - odjednom se u vidnom polju stvaraju slepe tačke i novi "mrtvi uglovi". Gubitak perifernog vida je jedan od čestih znakova tumora hipofize.

 

3. Slabost i pospanost

 

Motorni korteks odgovoran je za rad mišića celog tela. Ako se tumor formira u ovom delu mozga, dolazi do poremećaja ili potpunog izostanka signala između mišića i mozga, pa može doći do slabosti i malaksalosti u ekstremitetima. Još jedan simptom tumora motornog korteksa je i pospanost.

 

Mozak može da proizvede nove nervne ćelije i uništi Alchajmera: Tim Nobelovaca precizno otkriva šta treba da radite!

foto: Shutterstock

4. Teškoće sa govorom

 

Još jedan simptom tumora na mozgu su poteškoće u govoru. Manifestuje se poteškoćama sa izborom reči, pa sve do nemogućnosti vođenja razgovora. Na primer, iznenadno zamuckivanje može biti znak tumora na mozgu. 

 

5. Promene ponašanja

 

Iznenadni bes, anksioznost i depresija takođe mogu biti znak razvoja tumora na mozgu. Tumor frontalnog režnja može izazvati čak i promene celokupne ličnosti.

 

6. Gubitak sluha

 

Ako iznenada ne čujete ili ste počeli teško da razaznajete zvukove i tuđi govor, to može biti znak tumora na mozgu. Osim toga, zvonjenje u jednom ili oba uva takođe može biti znak upozorenja.

 

7. Teškoće sa začećem i dojenjem

 

Hipofiza je žlezda u mozgu koja kontroliše proizvodnju i novo hormona, uključujući reproduktivne hormone. Kada se na ovom delu stvori tumor, i muškarci i žene mogu da imaju problema sa reprodukcijom, a žene i sa dojenjem.

 

8. Poremećaj ravnoteže

 

Još jedna važna funkcija koju mozak obavlja može biti ugrožena usled tumora. Ako iznenada promećujete poremećaj pokreta ili ravnoteže, zanošenje u stranu tokom hoda ili se teško orijentišete u mraku, ne bi bilo loše da posetite lekara koji će ispitati stanje.

 

(Stil.kurir.rs)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...