Dr Šaragova otkriva

Ovo su 3 glavna uzroka varikoznih vena: Kad se pojave na nogama, bolest je već u završnoj fazi!

Kako bi se izbegle komplikacije, veoma je važno da se bolest leči u ranoj fazi, a još bolje da se na vreme preduzmu preventivni koraci

Medicina
Autor:
Ovo su 3 glavna uzroka varikoznih vena: Kad se pojave na nogama, bolest je već u završnoj fazi!
Foto: Profimedia

Osobe koje sakrivaju proširene vene dugim suknjama i pantalonama treba da

budu svesni jedne stvari - ovo nije samo estetski problem, već zdravstveno stanje koje ima svoje posledice. Osim oticanja nogu, bola i hroničnog umora, problem varikoznih vena najčešće završava operacijom.

Kako bi se izbegle komplikacije, veoma je važno da se bolest leči u ranoj fazi, a još bolje da se na vreme preduzmu preventivni koraci kako do pojave varikoznih vena ne bi ni došlo.

Da biste se rešili proširenih vena, morate se prvo rešiti osnovnog uzroka. Ruski kineziolog Anastasija Šagarova kaže da proširene vene uglavnom nastaju kao posledica narušene simetrije u telu.

"Naše telo je kao vaga. U zdravom, balansiranom stanju, krv cirkuliše ravnomerno, unutrašnji organi i ekstremiteti dobijaju jednaku količinu krvi koja im obezbešuje kiseonik i potrebne nutrijente. Kada se taj balans naruši, gornji deo tela se lošije snabdeva krvlju, a donji se snabdeva preterano, krv ne može da cirkuliše normalno i dolazi do njene stagnacije, odnosno zadržavanja. Zbog toga krvni sudovi slabe, vene otiču, a pacijent dobija dijagnozu varikoznih vena", objašnjava stručnjak.

Kad duša trpi, telo pati: Potisnute emocije se vremenom pretvaraju u ova teška oboljenja!

foto: Shutterstock

Ona navodi glavne uzroke pojave disbalansa cirkulacije, a samim tim i proširenih vena:

  • Skolioza

Zakrivljenje kičme ima snažan uticaj na čitavo telo, pa tako i na cirkulaciju i sve unutrašnje organe.

Nepravilan položaj stopala pre ili kasnije dovodi do promene položaja karličnih kostiju, što za posledicu ima poremećaj cirukulacije.

  • Slabi mišići

Mišići koji nisu dovoljno jaki nemaju snage da održe kosti u pravilnom položaju i dolazi do njihovog pomeranja i naručavanja kompletnog balansa u telu.

Dr Šagarova upozorava i na činjenicu da se proširene vene na nogama pojavljuju u poslednjoj fazi, kada je stanje tela već zanemareno. Pre nego što se manifestuje spolja, bolest se prvo razvija unutar tela.

Prvi simptomi zadržavanja krvi i loše cirkulacije su sledeći:

  • zatvor
  • hemoroidi
  • problemi sa crevima

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs