OBRATITE PAŽNJU!

Higijena usta je mnogo više od sprečavanja karijesa i svežeg daha: Neredovno i loše pranje zuba može da vas ubije!

Potencijalni srčani udar, pored stresa, loših životnih navika i naslednog faktora, može izazvati i neodržavanje higijene usta i zuba

Medicina
Autor:
Foto: Shutterstock

Neredovno održavanje higijene usne duplje i neredovno pranje zuba mogu doneti mnogo veće opasnosti po ljudski organizam!

 

Osim što loša higijena usne duplje dovodi do krvarenja desni i parodontoze, otvorene rane u ustima pogoduju taloženju i širenju više od 700 tipova štetnih bakterija koje ulaze u krvotok i dalje štete srcu, potvrdili su naučnici sa Univerziteta u Bristolu.

 

Kada bakterije uđu u krvotok kao nezavisni faktori, oni pogoduju razvoju i ubrzanom napretku bolesti srca, bez obzira da li smo imali prethodne hronične bolesti ili je naše telo u punoj snazi i kondiciji.

"Kardiovaskularne bolesti najčešći su uzrok smrti u zapadnom svetu. Oralne bakterije, streptokok gordoni i streptokok sanguinis često izazivaju infekcije i danas ih prepoznajemo kao nezavisne faktore rizika u razvoju bolesti srca. Nije važno koliko ste mršavi, telesno spremni ili zdravi, sa lošim zubima rastu vam izgledi za bolest srca", objašnjava profesor Hovard Dženkinson sa Univerziteta u Briselu nakon ispitivanja štetnosti bakterija po ljudski organizam.

 

(Stil.kurir.rs/Novosti)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs