ZNAK UPOZORENJA

ISPRAVKA: Žutica nije jasan signal da se u telu razvija rak pluća

Ovom prilikom demantujemo tekst koji smo objavili 7.07.2020. godine pod naslovom "Ovo je jasan signal da se u vašem telu razvija rak pluća: Nikako ne ignorišite ovu promenu na telu!" U tekstu su iznete netačne tvrdnje koje su sada ISPRAVLJENE.

Medicina
17:15h Autor:
ISPRAVKA: Žutica nije jasan signal da se u telu razvija rak pluća
Foto: Shutterstock

Izvinjavamo se čitaocima koje smo doveli u zabludu kada smo dana 07.07.2020. objavili članak pod naslovom "Ovo je jasan signal da se u vašem telu razvija rak pluća: Nikako ne ignorišite ovu promenu na telu!", a u kojem se navode "jasni znaci" raka pluća koji uključuju promenu boje beonjače u žućkastu. Međutim, žutica može biti simptom raka pluća, ali i bilo kojeg karcinoma koji se proširio na jetru, piše Raskrinkavanje.ba, te je tvrdnja da je žutica "jasan znak" karcinoma pluća DEZINFORMACIJA. Tekst je sada ISPRAVLJEN.

U tekstu se navodi da nova istraživanja pokazuju da promena boje beonjače može da ukazuje na rak pluća, međutim ovaj simptom ne znači da pacijent nužno ima rak pluća – ti simptomi su uobičajeni i imaju različite uzroke, te navodi da je promena boje beonjače "jasan znak" raka pluća NISU TAČNI.

Dakle, lista potencijalnih simptoma tog raka je poprilično duga.

Žutilo beonjače, kao i žutilo kože (poznato kao žutica), obično upućuje na neki problem s jetrom. Žuticu uzrokuje nakupljanje bilirubina, žućkasto-narandžastog žučnog pigmenta. Može biti simptom metastaza u jetri, odnosno bilo kojeg primarnog karcinoma koji se s nekog organa proširio (metastazirao) na jetru – uključujući i karcinom pluća, piše raskrinkavanje.ba.

Budući da žutica može biti simptom svakog karcinoma koji je napravio metastaze na jetri, ali i drugih stanja povezanih s (dis)funkcijom jetre, tvrdnja da je to "jasan znak" raka pluća je dezinformacija.

Još jednom se izvinjavamo čitaocima koje smo doveli u zabludu objavljivanjem dezinformacija, a kompletnu analizu članka možete pročitati na raskrinkavanje.ba.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs