OPREZ!

Štucanje koje ne prestaje: Ovo je signal za uzbunu i morate da reagujete odmah! Posledice mogu biti fatalne!

Štucanje nikako ne smete uzeti olako, pogotovo ukoliko ne možete da ga zaustavite duže od 12 sati.

Medicina
Autor: ,
Štucanje koje ne prestaje: Ovo je signal za uzbunu i morate da reagujete odmah! Posledice mogu biti fatalne!
Foto: Shutterstock

Štucanje je normalna i sporadična fiziološka pojava i dešava nam se svima s vremena na vreme. Obično prestane spontano ili uz pomoć nekog trika za nekoliko minuta ili najviše par sati. Međutim, ukoliko štucanje traje duže od 12, posebno duže od 24 ili 48 sati, morate to shvatiti kao upozorenje da može vrlo lako da se radi o simptomu nečega značajno ozbiljnijeg, piše Večernji list.

Moguće je da imate refluks kiseline

Prolongirano štucanje može biti repoznatljiv znak bolesti refluksa i pojačane kiseline.

Pod stresom ste

Štucanje može biti upozorenje da vam je potreban predah. Čuvena Mejo klinika objavila je studiju u kojoj se navodi da emocionalni stres može biti uzrok produženog štucanja, pa ako ste primetili da pojačano ili dugo štucate u trenucima kada ste pod stresom, potrebno je da razmotrite na koji način da se relaksirate i sebi date malo oduška od svakodnevnih obaveza.

Višednevno štucanje znak raka?

Štucanje može ukazivati na prisutnost određenih vrsta karcinoma - na mozgu, želucu ili limfnih čvorova. Mogućnost da je ovo slučaj je veoma mala, ali treba biti na oprezu, pogotovo sa ovako ozbiljnim stanjima.

Možda imate upalu pluća

Dugotrajno štucanje može biti znak upale pluća. Pored tipičnih simptoma upale pluća – temperature, kašlja, groznice, bola u grudima i otežanog disanja - štucanje se ubraja u atipični i rani, ali ne tako retko prisutan simptom ove bolesti. Zato, obratite pažnju!

Upala centralnog nervnog sistema

Štucanje može ukazivati na to da imate upalu centralnog nervnog sistema

Epizode povraćanja, gubitka vida i mučnine koji su karakteristični simptomi upale centralnog nervnog sistema i koji utiču na naš mozak, višednevno štucanje takođe može biti jedan od simptoma. Ukoliko primetite ove i pridružene simptome, morate se hitno javiti lekaru.

Štucanje može biti rani simptomi moždanog udara

Američka nacionalna asocijacija zamoždani udar navodi štucanje uz simptome mučnine, zbunjenosti i opšte slabosti, kao neke od jedinstvenih simptoma moždanog udara koje pacijenti mogu osećati neposredno pre ili čak nekoliko dana pre samog moždanog udara.

Moguće je da imate infarkt miokarda

Ako ste iskusili štucanje koje ne prestaje nekoliko dana, to može biti veoma jasan znak da bite mogli da imate infarkt srca, potvrdile su naučne studije. Brojni slučajevi ovog tipa zabeleženi su i veza između ekstremno dugih perioda štucanja i mogućeg infarkta je i naučno potvrđena.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs