Zanimljivo

Obratite pažnju: Vaša kancelarija utiče na zdravlje i nivo stresa

Rad u kancelariji otvorenog tipa opasniji su za zdravlje od drugih. Žene češće dolaze bolesne na posao, a razlog je pritisak kolega, koji u takvom tipu kancelarije sve vide, čuju i znaju
Medicina
10:26h Autor:
Obratite pažnju: Vaša kancelarija utiče na zdravlje i nivo stresa
Foto: Thinkstock

Tip kancelarije u kojoj radite i te kako može da utiče na vaše zdravlje. To su otkrili naučnici sa Univerziteta u Stokholmu, koji su uzeli zadatak da prouče istoriju bolesti na nešto više od 2000 ljudi, koji rade u sedam različitih tipova kancelarija.

Tako je rad u kancelariji

otvorenog tipa opasniji za zdravlje od drugih, jer su u njemu češća bolovanja, pošto se i bolesti lakše šire. Takođe, nežnijem polu takvo okruženje teže pada i one češće uzimaju bolovanje od muškaraca.

Koji su prirodni borci protiv gripa i prehlada, saznajte ovde.

Međutim, isto tako, žene češće dolaze i bolesne na posao, a razlog je pritisak kolega, koji u takvom tipu kancelarije sve vide, čuju i znaju. Manjak privatnog prostora, slobode i samostalnosti u otvorenom prostoru takođe utiče na zdravlje, jer doprinosi većem stresu.

Kako da zaustavite stres, pročitajte ovde.

S druge strane, muškarcima ne odgovara delimično otvoren prostor. Kancelarije sa pregradama kod jačeg pola izazivaju češće uzimanje bolovanja i to duže od osam dana.

Zatvorene kancelarije sa sobom donose i manji rizik od bolovanja, kao i oni u kojima je dobra saradnja među kolegama.

A kako do povišice i veće kreativnosti, saznajte ovde.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs