deluje!

10 moćnih začina i biljaka koje će vam oporaviti telo od glave do pete: Bolje i od lekova!

Bolje sprečiti nego lečiti

Medicina
10:54h Autor:
10 moćnih začina i biljaka koje će vam oporaviti telo od glave do pete: Bolje i od lekova!
Foto: Shutterstock

Biljna medicina može biti vaš prijatelj u borbi protiv raznih infekcija i bakterija.

1. Beli luk

Luk je veoma dobar u borbi protiv gripa, ali i ukoliko ga na vreme počnete koristiti možete sprečiti prehladu. On reguliše krvi pritisak i smanjuje rizik od srčanog udara. Takođe, sadrži antioksidanse koji sprečavaju pojavu Alchajmerove bolesti i demencije.

Može da se koristi prilikom kuvanja ili kao dodatak ishrani. Kada se jede seckani beli luk ima najveće koristi.

2 . Ruzmarin

Miris ruzmarina poboljšava ljudima pamćenje, koncentraciju, sposobnost i popravlja raspoloženje. Veruje da da sprečava starenje moždanih ćelija.

Kao najbolja upotreba ove biljke savetuje se njegova primena u kuhinji. Takođe se može pretvoriti u parfem ili ulje. I može se koristiti svakodnevno.

3. Čili papričice

Sastojci čili papričice imaju anti ejdž efekat na naše telo. Mogu da ublaže problem sa gorušicom, a dobre su i ukoliko želimo da smršamo, s obzirom da potpomažu proces sagorevanja masti.

4. Đumbir

Pomaže digestivnom traktu i dobar je kod problema sa gasovima. REguliše upale, ublažava bol, a može i ublažiti prehladu. Ublažava jutarnju mučninu ili mučninu uopšte.

5. Peršun

Savršena pomoć u lečenju visokog krvnog pritiska. Takođe, zbog vitamina K u sastavu ojačava kosti.

Osušeni peršun može da se koristi kao začin u supi, ili u sosu od paradajza. Svež peršun dodaje se raznim salatama, marinadama ili jelima od morskih plodova.

6. Nana

Nana leči glavobolje i migrene. Inhalacija čajem od nane pomaže i kod problema sa disanjem, a može i pročistiti sinuse.

7. Cimet

Može pomoći u borbi protiv infekcija kože i popraviti oštećenja tkiva. Ima anti-inflamatorno dejstvo i smanjuje rizik od srčanog udara. Dodatno, pomaže kod bakterijskih infekcija, a čak vas štiti i od raka.

Cimet u štapiću se može dodati čaju ili kafi, a njegov prah se može staviti u dezerte, smutije, ovsenu kašu i kolače. I može se jesti svakodnevno.

8. Kamilica

Kod žena može pomoći u regulisanju menstrualnih problema i smanjiti anksioznost. Čaj od kamilice snižava šećer u krvi pa pomaže u prevenciji dijabetesa.

Ova biljka može se dodati i ovsenoj kaži ili žitaricama. Sveža kamilica u obliku svetova ili lišća može biti dodatak raznim salatama.

9. Vlašac

Sadrži sastojke koji regulišu san. Takođe, zbog činilaca koji pomažu u lučenju serotonina, ublažava depresiju i popravlja raspoloženje.

Sveža biljka sitno se secka oštrim nožem da se ne bi oštetila i izgubila svojstva. Može se koristiti sa jelima od povrća, jelima sa jajima i sirom, kao i dodatak salastama.

10. Lavanda

Ulje lavande može pomoći kdo zaceljivanja rana ili kod ujeda insekata. Lavanda pomaže kod anksioznosti, nesanice i depresije. Ulje lavande može se koristiti u borbi protiv infekcija otpornih na gljivice. Možete ovo ulje koristiti i kao hidratantnu kremu 1 do 2 puta dnevno.

Može se pomešati sa kokosovim, tamanu ili uljem nane.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs