ZDRAVLJE IZ PRIRODE

Bez njega ni jedan organizam ne funkcioniše dobro: Izvor zdravlja i mladolikosti se nalazi u ovom vitaminu!

Da li ste čuli za vitamin N?

Medicina
Autor:
Foto: Shuterstock

Doktor i novinar Ričard Lov je tvorac novog "vitamina".

 

U svojoj knjizi, piše kako usled porasta broja lekova koji se pripisuju pacijentima, "Vitamin N" (od engleske reči nature) ili u prevodu vitamin "priroda" zapravo je jedini recept koji bi deca i odrasli trebalo da dobijaju.

 

Izlaganje prirodnom okruženju ljude upućuje da neguju bliske odnose s drugima, vrednuju zajednicu i budu velikodušniji. Jedno istraživanje pokazalo je da pacijenti u sobama s pogledom na drveće imaju kraće vreme hospitalizacije, manje potrebe za lekovima protiv bolova i manje negativnih komentara.

 

"Trošenje više vremena na otvorenom neguje naše “prirodne neurone” i kreativnost. Nakon samo jednog sata u prirodi memorija i pažnja poboljšavaju se za 20 posto. Na prirodnijim radnim mestima zaposleni su produktivniji i uzimaju manje dana bolovanja", kaže Lov.

Istraživanje je pokazalo da su žene sklonije nakupljanju stresa, zato se njima boravak u prirodi naročito preporučuje.

 

Vitamin N je ključ sreće i uspeha

 

U današnjem, užurbanom svetu, prava je privilegija provođenje vremena u prirodi, a ono je zaista dragoceno.

 

Detoksikacija od elektronskih uređaja

 

Danas pogled ne skidamo sa ekrana, bilo da su to telefoni ili računari, toliko smo okupirani tim spravama da nam je vid narušen u velikoj meri. Priroda odmara oči i čisti psihu od dobijenih informacija u toku dana.

 

Umirujuće dejstvo 

 

Vreme provedeno u prirodi će nas smiriti i opusiti. Vreme provedeno u ovakvom okruženju će umanjiti stres, a upravo on je okidač za mnoge bolesti i prerani nastanak bora.

 

Priroda leči

 

Osim toga, priroda ima isceliteljske moći. Kad imamo loš period u životu, boravak na nekom mirnom mestu među drvećem će nam ublažiti tugu.

(stil.kurir.rs)

 

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...