IZDVOJITE MALO VREMENA

Dobro pogledajte svoje telo, pa uradite test od 60 sekundi: Otkrijte kakvo je zdravstveno stanje vašeg organizma!

Najprećiznija provera koji će vam reći sve o vašem zdravstvenom stanju

 

Medicina 16.01.2020. - 12:45h Autor: Stil.kurir.rs
Foto: Shutterstock

Teške bolesti su sve češća pojava. Prevencija je važna i može da nas spase fatalnih posledica. Lekari preporučuju kompelatan pregled organizma jednom u 2 godine. Postoji nekoliko testova koje možete da sprovedete u svojoj kući za samo 60 sekundi kojima ćete saznati sve o trenutnom zdravstvenom stanju.

 

U svakom slučaju uvek je bolje otići kod specijaliste, ovi testovi ne mogu da vam daju preciznu dijagnozu, ali mogu da vam nagoveste ukolio se neke promene dešavaju u organizmu.

 

Test sa noktima

 

Čvrsto stisnite prstima nokat i držite tako 3 do 5 sekundi. Počnite od palca leve ruke i nastavite ka malom prstu. Isti postupak ponovite i na desnoj ruci.

 

Kada stisnete, nokatna ploča će postati bela. Kada prestanete sa stiskanjem, u roku od dve sekunde boja bi trebala da se vrati u normalu i bude ružičasta.

 

Međutim, ukoliko osetite bol prilikom pritiska ili je potrebno više od dve sekunde da se obnovi boja nokatne ploče, to može biti posledica bolesti kardiovaskularnog sistema.

Bol prilikom pritiska ukazuje na probleme sa unutrašnjim organima. 

 

  • Bol u pacu ukazuje na probleme sa plućima.
  • Bol u kažiprstu na probleme sa debelim crevom.
  • Ukoliko osetite bol prilikom stiskanja srednjeg i domalog prsta proverite srce.
  • Ako nelagodu osećate u malom prstu obratite pažnju na rad tankog creva.

 

Još jedan test koji će dati uvid u zdravstveno stanje je test sa šakama

 

Čvrsto stisnite šaku, držite trideset sekundi, pa je opustite. Bela boja kože usled stiska bi trebala da se vrati u normalu odmah nakon što opustite šaku.

 

Ako je potrebno puno vreme da se obnovi prirodna boja kože dlana, to može biti simptom kardiovaskularnih oboljenja kod kojih je poremećena cirkulacija krvi, kao što je ateroskleroza. 

 

Test sa nogama 

 

Lezite na stomak, ruke opružite pored tela. Savijte nogu u kolenu i polako je podignite u vis. Prvo desnu, a nakon toga i levu. Svaku nogu držite u tom položaju 30 sekundi. Ukoliko osetite veliki bol dok radite ovaj test, to može ukazivati na probleme sa mišićima gluteusa ili išijas.

 

Snižava holesterol i šećer u krvi kao od šale: Ni jedan lek nije ravan ovoj grickalici!

foto: Shutterstock

Sledeći test će otkriti da li imate problema sa kičmom i stomakom.

Zauzmite isti položaj kao i za predhodnu vežbu, ali ovog puta podignite obe noge u vis. Ukoliko osetite nepodnošljivi bol dok izvodite ovaj potez, vreme je da se javite lekarima specijalizivanim za lečenje kičme.

 

(stil.kurir.rs)

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...