Ne ignorišite ove simptome

Akne i mladeži: 5 znakova da je vreme za lekara

Čak i najmanje promene na mladežima mogu da ukazuju na rak kože, dok pojačano opadanje kose može da bude posledica lekova ili hormonskog disbalansa
Medicina
10:16h Autor:
Akne i mladeži: 5 znakova da je vreme za lekara
Foto: Thinkstock

Mladeži mogu da kriju rak kože, pa treba da ih povremeno prekontrolišete. Obratite pažnju na promenu u veličini madeža ili njegovog oblika, naročito na područjima između prstiju, ispod grudi, na vratu, ušima, nosu i kapcima.

Znakovi za uzbunu:

- Ako jedan deo madeža izgleda tamnije i nepravilnije od drugog dela

- Ako mladež umesto ovalnog ili okruglog oblika ima nepravilne ivice

- Ako mladež menja boju i ima neobične crvenkaste, plave i bele nijanse

- Ako je prečnik mladeža veći od šest milimetra

- Sve promene boja i oblika, kao i svrab i krvarenje.

Akne

Jako upaljene akne su bolne i najčešće ne reaguju na uobičajene načine lečenja. One mogu da ostave ožiljke na koži, pa se preporučuje da što pre zatražite stručnu pomoć. Iako pomažu preparati na bazi salicilne kiseline koja čisti kožu i smanjuje upalu, oni nisu dovoljni. Najbolji izbor je kombinacija preparata i antibiotika koje će u skladu sa dijagnozom da odredi dermatolog.

Ovo su još neki alarmantni pokazatelji:

Opadanje kose

Za pojačano opadanje kose uzrok može da se krije u hormonskoj neravnoteži zbog policističnih jajnika, problema sa štitnom žlezdom ili korišćenja pilula za kontracepciju. Osim toga, opadanje može da bude posledica stresa, promene u ishrani i uzimanja lekova za akne, betablokatora (za visoki krvni pritisak), antikoagulanata (za razređivanje krvi) i antidepresiva. Nakon gubitka kilograma uobičajeno je opadanje kose, a najčešće je posledica manjka proteina.

Crvenilo na licu koje ne prestaje

Crvenilo na licu koje ne prestaje može da bude posledica rozacee. Ova kožna bolest je češća kod žena, ali teže pogađa muškarce. Simptome pojačavaju začini, alkohol i visoke temperature, a leči se lekovima, ali i laserskim tretmanima.

Psorijaza

Ekcemi na koži koji se ne povlače mogu da ukazuju na psorijazu. Ova kožna bolest se prepoznaje po crvenim mrljama i ljuskicama, a iako tačan uzrok nije poznat, naučnici veruju da se ćelije kože razmnožavaju brže nego što uspeju da proizvedu keratin, koji je odgovoran za tvrdu površinu kože. Simptome mogu da ublaže kreme i gelovi koji pomažu u zadržavanju vlage i terapije ultraljubičastim svetlom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs