reč stručnjaka

Sami sebi odmažemo: Kada nas bole leđa ili vrat, pravimo ove kardinalne greške!

Viši fizikalni terapueut otkriva koje su to greške koje odlažu oporavak kod bolnih tegoba u leđnom i vratnom delu kičme

Medicina
Autor:
Sami sebi odmažemo: Kada nas bole leđa ili vrat, pravimo ove kardinalne greške!
Foto: Profimedia

Mnogo je uzroka bolnih stanja kičme, a među njima su svakako dugo sedenje i izostanak fizičke aktivnosti. Zajedno oni čine postupnu, ali teško popravljivu štetu na sistem za pokretanje.

Naime, oko tri četvrtine naše telesne mase otpada na sistem za pokretanje, a evolucijski naše je telo napravljeno za kontinuiranu fizičku aktivnost, svakako ne za dugotrajno sedenje. Dobra stvar je da je telo fleksibilno. To će reći da se i učinci dugotrajnog sedenja mogu efektno poništiti redovnim vežbanjem i tako fiziološke sisteme staviti u stanje dinamičke ravnoteže.

Pozicija vrata pri dugotrajnom gledanju u mobilni poseban je problem i kada god je moguće, treba izbegavati" objašnjava Din Mistura, viši fizikalni terapeut i kinezioterapeut.

Prema nekim tvrdnjama, dugo ležanje je najgora stvar koju možemo uraditi kada nas bole leđa.

Dean Mistura objašnjava da to zavisi od toga o kakvoj se vrsti bolova u kičmi radi.

Trbušnjaci kao kamen, leđa bez bolova: Ova vežba je pravo čudo!

foto: Profimedia

Razlikujemo akutna, subakutna i hronična bolna stanja.

Akutna znaju da budu intenzivna da kraće mirovanje od nekoliko dana po nastanku može biti jedina opcija za pacijenta, uz lekove protiv upale i bolova.

Nakon smirivanja najgore faze odgovarajuće vežbe skratiće trajanje subakutnog stanja. Hronične tegobe su po pravilu vezane uz neku od disfunkcija mišićnog sistema u okolini kičme, od jednostavne mišićne slabosti, preko promene slike kretnji u motoričkom korteksu velikog mozga, pa sve do lokalnih instabiliteta.

Lečenje tih uzroka mirovanjem je kao gašenje požara benzinom. Uz napomenu da kod prisutnih smetnji svako vežbanje nije uvek dobro. Kada se vežbanje primenjuje kao lek, onda ono podleže istim pravilima, što će reći individualno dizajniranje programa fizičke aktivnosti, a po odgovarajućem pregledu, najbolje od strane iskusnog fizioterapeuta, govori.

Pomoći se može uvek

Zbog prirode posla, mnogi od nas ne mogu da izbegnu višesatno sedenje za računarom, što stvara veliki pritisak na kičmu.

Mistura ističe da su ergonomija stolice i visina stola od presudne važnosti za smanjenje negativnih uticaja dugog sedenja.

"Redovno ustajanje i kratka šetnja od barem nekoliko koraka mogu značajno da pomognu. Vežbe aktivacije duboke trbušne i leđne muskulature u sjedećoj poziciji takođe mogu sprečiti, ali i umanjiti tegobe. Takođe, edukacija o pravilnom sedenju trebalo bi da bude deo nastojanja svakog poslodavca u pravcu prevencije bolnih stanja kičme na radnom mestu, kaže on.

Din Mistura objašnjava koja je najveća greška koju svi pravimo kada nas bole leđa i vrat.

Kineski lekar tvrdi: Ove vežbe sprečavaju okoštavanje i bolove u leđima! (FOTO,VIDEO)

foto: Shutterstock

Zanemarivanje

Najčešće se bolovi u kičmi najpre pojave i bez nekog posebnog lečenja spontano prođu. To je prvi signal upozorenja koje telo šalje. Ali ko reaguje na prvu opomenu?

Tek nakon što smetnje postanu trajne ili vrlo učestale, potraži se savet ili pomoć. Tada se već, u pravilu, radi o trajnim promenama na tkivima koje je teško potpuno sanirati.

Ipak, pomoći sebi možemo uvek. Ako je pacijent uporan, a fizioterapeut stručan, između njih i smanjenja ili uklanjanja simptoma stoji samo vreme.

Suprotno uvaženom mišljenju, napominje fizioterapeut, plivanje nije dobro za vratobolje. Vožnja bicikla češće pogoršava bolove slabinske kičme nego što ih smanjuje.

S trčanjem treba biti oprezan ako su simptomi prisutni. Ali daleko bi nas dovelo nabrajanje.

Dva su zlatna pravila svake fizičke aktivnosti.

  • Prvo je da tokom samog vežbanja ne sme biti bolova.
  • Ako se pojave, vežbu koja ih je izazvala treba izbegavati, a vežbanje prekinuti i nastaviti ga kada se smetnje smire.

Takođe, bolovi u kičmi koji nastupaju posle vežbanja nisu dobra jer pokazuju da smer ili volumen fizičkog opterećenja nije dobar. U oba slučaja savet fizioterapeuta treba da pomogne, zaključuje Din Mistura, viši fizioterapeut i kinezioterapeut iz Rijeke.

Kičma od čelika: Uradite ovu vežbu i više nikad nećete osećati bol u leđima! (VIDEO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs