Rešite se nezdrave navike

Da li ste i vi takvi: Pušači su lenji, neprijatno mirišu i truju se

Brazilski naučnici su otkrili da su pušači manje fizički aktivni i da im nedostaje motivacije, kao i da im je povećana šansa za simptome anksioznosti i depresije
Medicina
05:26h
Da li ste i vi takvi: Pušači su lenji, neprijatno mirišu i truju se
Foto: Thinkstock

Osim što su okarakterisani kao oni koji smrde zbog svoje loše navike, pušači su dobili još jednu negativnu osobinu. Naime, smatra se da su lenji.

Brazilski naučnici su otkrili da su pušači manje fizički aktivni i da im nedostaje motivacije, kao i da im je povećana šansa za simptome anksioznosti i depresije. Naučnici sa brazilskog Državnog univerziteta Londrina tvrde da su oni prvi koji su otkrili povezanost pušenja i lenjosti, odnosno smanjene fizičke aktivnosti.

Istraživanje je sprovedeno na 60 pušača i 50 nepušača koji su nosili pedometar najmanje 12 sati dnevno šest dana. Rezultati su pokazali da su pušači hodali manje i da je njihova funkcija pluća smanjena, što, pak, smanjuje mogućnost redovnog vežbanja i kvalitetnog treniranja.

Muku muče i sa snom

Kada je trebalo da ocene svoje zdravstveno stanje, pušači su izjavili kako se osećaju umorno i priznali su da im nedostaje motivacije za promenu životnog stila.

Neka ranija istraživanja su pokazala da pušači manje i nekvalitetnije spavaju. Nemački naučnici su zaključili da 17 odsto pušača spava manje od šest sati, dok njih 28 odsto ima poremećen, nemiran san.

Poređenja radi, samo sedam odsto nepušača požalilo se da spava manje od šest sati, a 19 odsto je potvrdilo da nekvalitetno spavaju.

A ako želite da ostavite pušenje i sačuvate zdravlje, pročitajte OVDE kako je to pošlo za rukom poznatim ličnostima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs