zdravlje žene

5 znakova upozorenja koje žena ne sme da ignoriše: Ovo su mogući simptomi hormonskog disbalansa!

Hormonski poremećaji su značajni tokom puberteta, menopauze i postmenopauze- perioda kroz koji svkaa žena prolazi

Medicina
Autor:
5 znakova upozorenja koje žena ne sme da ignoriše: Ovo su mogući simptomi hormonskog disbalansa!
Foto: Shutterstock

Hormoni imaju veliku ulogu i kod fizičkog i psihičkog zdravlja zdravlja žene.

Reč je o “glasnicima” u ljudskom organizmu koji hemijskim delovanjem prenose poruke i utiču na celokupno funkcionisanje organizma.

Glavni hormoni u ženskom telu su:

Estrogen -ženski polni hormon koji obnavlja kožu, čini nas mladima, podiže raspoloženje, te štiti srce i kosti. Ako ga ima previše dolazi do neugodnih simptoma PMS-a, a ako ga imamo premalo dolazi do ubrzanog starenja i opadanja libida.

Progesteron- ženski polni hormon koji uravnotežuje druge glavne hormone. Reguliše rast stranica i ubrzava metabolizam. Ako ga imamo previše onda smo umorne i depresivne, a ako ga imamo premalo, smanjuje se stvaranje antistresnih hormona, te smo sklonije stresnu.

Prolaktin- muški polni hormon koji utiče na normalno funkcionisanje mlečnih žlezda i laktaciju, a njegov nedostatak stvara bezvoljnost i umor.

Testosteron -muški polni hormon koji se u manjim koncentracijama proizvodi i u nadbubrežnim žlezdama. Manjak ovog hormona utiče na slabi libido, prilično suvomkožom, kosom i noktima. No povećana koncentracija testosterona izaziva povećanu dlakavost, pojavu akni, preterano znojenje, policistične jajnike...

Uzroci koji mogu dovesti do neuravnoteženosti hormona su zapravo neizbežni.

Premorenost

Konstantan umor ponekad može da ukaže na zdravstvene probleme, pa čak i poremećaj hormona. Ali, ako ste iscrpljene na kraju naporne radne nedelje, radite nekoliko vikenda ili ste imali dodatne obaveze, moguće je da vam je potrebno par dana godišnjeg odmora i kvalitetnog sna.

Ponekad je reč i o psihičkom umoru jer na iscrpljenost ne utiču samo fizički rad i poslovne obaveze. Naime, ako uz umor osećate i smanjeni apetit, neželjeni gubitak kilograma ili neke druge simptome koji nisu povezani uz osećaj umora, moguće je da imate problema sa štitnjačom. Tada je potrebno obratiti se lekaru i obaviti testiranje.

Hormoni upravljaju našim organizmom: Balans ova 3 je presudan za zdravlje žena!

foto: Profimedia

Akne i upaljena koža lica

Akne na licu, crvenilo i iritacija se često javljaju nakon puberteta. Jedan od razloga mogu biti korišćenje šminke, neodgovarajućih krema ili čak odlazak na spavanje bez čišćenja lica.

Ukoliko primetite akne i upaljenu kožu na donjem delu lica, to može biti znak da se u vašem telu povećao nivo testosterona. U tom slučaju potrebno je obaviti pregled kojim će se odrediti je li vam potreban lek za stabilizaciju hormona.

Naglo opadanje kose i tamnije dlačice na nogama

Tokom leta se poveća opadanje kose i to je normalno, a dlačice na nogama imate više leti jer zbog oskudnije odeće više obraćate pažnju na njih.

Ali, ako primetite puno više vlasi na češlju nego prethodnih godina ili čvršće i tamnije dlačice potrebno je da odete na lekarski pregled i proverite štitnjaču i hormone.

Poremećen menstrualni ciklus

Baš kao i kod umora, neredovna menstruacija i poremećen ciklus mogu da budu uzrok mnogih faktora kao što su stres, problemi sa štitnjačom, niski estrogen ili sindrom policističnih jajnika.

Do poremećaja može doći i zbog naglog gubitka kilograma ili promena načina ishrane uz izbacivanja ili uvođenja određenih namirnica.

Vežbanje i kontracepcijske pilule takođe imaju uticaj na promene vezane uz menstrualni ciklus. Ako ipak ne možete same da otkrijete uzrok, posavetujte se sa ginekologom.

Hormoni nemaju milosti ni prema koži: Za promene u menopauzi postoji rešenje

foto: Shutterstock

Previše znojenja tokom noći

Znojenje tokom noći je normalno zbog prirodnog procesa regeneracije, ali ako se preterano znojeite to može da ukaže i na niži nivo estrogena i neredovnu ovulaciju.

Ipak, ako je u vašoj spavaćoj sobi pretoplo, probudićete se s osećajem vrućine i samim tim preznojene. Stoga, otvorite prozore ranije, a leti i tokom spavanja gledajte da temperatura, ako je to moguće, bude manja od 20 Celzijusa.

Smatra se da je idealna temperatura za spavanje 15.5ºCelzijusa. Ako su ovi uvslovi zadovoljeni, a polako ulazite u zlatne godine života, svom ginekologu iznesite koje još simpome osim noćnog znojenja imate. Na taj način ćete saznati ulazite li možda u menopauzu.

7 znakova da su vam hormoni u rasulu: Smanjena seksualna želja, višak kilograma!

(Stil.Kurir)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs