Duga tradicija širom sveta

Moć homeopatije: Lečenje simptoma pomoću prirode i razgovora

Britanska kraljevska porodica leči se homeopatijom već više od 100 godina, a u Rusiji nema apoteke u kojoj se ne mogu nabaviti homeopatski preparati
Medicina 07.02.2014. - 17:07h
Foto: Shutterstok

Rusi toliko veruju u moć homeopatije da nema apoteke u kojoj se ne mogu nabaviti homeopatski preparati, a Homeopatsko društvo ima odsek i pri Akademiji nauka.

 

Lek od pčelinjeg otrova

 

Kako homeopatija leči simptome, najbolje pokazuje sledeći primer: Kada se kod dece javi neko žarište, crvenilo, suvoća usta, povišena temperatura, često se daje homeopatski lek apis. Napravljen je od otrova pčele i izaziva slične simptome kao kod ujeda pčele kada se javljaju crvenilo, otok, upala, žeđ.

 

Tvorci homeopatije su tvrdili da treba posmatrati prirodu i da se simptomi koji se pojave na kraju, prvi i nestaju, a potom i svi ostali simptomi unazad. Postoje homeopatski lekovi koji pomažu detoksikaciji jetre, a preporučuje se i pre operacije ili odlaska zubaru.

 

Ima homeopatskih preparata koji se preporučuju i kod gubitka bliskih osoba u porodici. Homeopatija je simptomatska terapija, ali je najbitnije da se lek bira prema psihofizičkoj konstituciji pacijenta. Lekar određuje homeopatski lek na osnovu razgovora s pacijentom, uzimajući u obzir i način na koji pacijent govori, sedi, kakve je bolesti imao u detinjstvu, kako spava, da li ima košmarne snove...

 

Ponekad lekar samo na osnovu jedne karakterne crte pacijenta može da preporuči određeni homeopatski preparat.

 

- U homeopatskim centrima u Rusiji lekari se usavršavaju iz oblasti homeopatije bilo da se bave hirurgijom, ortopedijom, ginekologijom... U današnje vreme lekari već uveliko shvataju da čoveka treba lečiti počev od njegovog psihičkog stanja, bilo koje oboljenje da je u pitanju. Dok sam i sama učila homeopatiju, pamtim jedan zanimljiv slučaj. U to vreme, imala sam oboljenje sinusa i odlučila sam da se lečim homeopatski. Koristila sam rastvor od žive i u jednom trenutku osetila sam određene simptome, povećanu temperaturu, ali je uskoro sve nestalo i sinusitis je bio potpuno izlečen. Pamtim i iskustvo jedne pacijentkinje koja je izgubila čulo mirisa i ukusa. Pored akupunkture, preporučila sam joj i tri homeopatska leka. Došla je drugi dan, imala je određene simptome, ali je počeo da se vraća osećaj ukusa. Posle određenog  vremena potpuno joj se vratilo čulo mirisa i ukusa. Uspeh homeopatskog lečenja potvrđuje još jedna pacijentkinja koja je patila od košmarnih snova. Predložila sam joj homeopatski lek i posle nekog vremena, kada je došla na redovan pregled, rekla mi je kroz smeh da i dalje sanja, ali umesto košmarnih snova crtaće - kaže Natalija Gušlo Petrić, anesteziolog, spec. akupunkture i homeopatije.

 

Rasprostranjenost u svetu

 

Homeopatiju je zvanično priznala Svetska zdravstvena organizacija, prema čijem izveštaju ovaj metod lečenja zauzima drugo mesto u svetu, odmah iza kineske medicine. Klasična medicina zauzima tek četvrto mesto na listi SZO. Homeopatski preparati su za široku upotrebu i mogu ih koristiti svi od 1 do 101 godine. S obzirom na to da su spravljeni isključivo od prirodnih sastojaka, u veoma visokim razblaženjima, rizici i neželjena dejstva su svedeni na minimum. To čini homeopatiju izuzetno bezbednim načinom lečenja, kako za odrasle, tako i za osetljive kategorije, kao što su deca i starije osobe.

 

U 20. veku u lečenju i prevenciji epidemije gripa, homeopatija se pokazala višestruko efikasnom. Danas, oko 30-45 odsto francuskih i više od 37 odsto nemačkih lekara prepisuju homeopatske lekove, a preko 40 procenata britanskih lekara upućuje pacijente na homeopatsko lečenje o trošku socijalnog osiguranja. Veoma je raširena u Aziji i Južnoj Americi, zbog svoje pristupačnosti siromašnim slojevima stanovništva. Njena primena je tradicionalna i u Rusiji i zbog toga joj se ne može pripisati naziv alternativna, već komplementarna medicina.

 

Više o ovom načinu lečenja koji upražnjava britanska kraljevska porodica već više od 100 godina, ali i energoterapiji, akupresuri i ostalim tradicionalnim vidovima ruske narodne medicine, pročitajte u najnovijem broju StilBooka koji je već na kioscima.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...