Obratite pažnju

10 znakova visokog šećera u krvi: Stanje koje zahteva lekarski pregled!

Dijabetes je veoma komplikovan za kontrolisanje, stoga je neophodno javiti se na vreme lekaru

Medicina
Autor:
Foto: Shutterstock

Verovatno se pitate zašto dolazi do povećanja šećera u krvi? Glukozu dobijamo iz hrane, jer većina proizvoda povećava šećer više ili manje. Glukoza najviše raste iz ugljenih hidrata, ili masti, pa čak i vlakna utiču na ovaj nivo. Za većinu ljudi, povećanje šećera u krvi je prirodna pojava.

 

Kada pojedete nešto slatko ili napunjeno ugljenim hidratima, vaš pankreas počinje da proizvodi insulin, hormon potreban za obradu glukoze. Ostaci glukoze se skladište u jetri, to je energetska rezerva tela.

 

Zdravo telo samostalno reguliše koncentraciju glukoze u krvi. Međutim, u prisustvu dijabetesa ili insulinske rezistencije, telo ne može proizvesti onoliko insulina koliko je potrebno, glukoza se ne može pravilno obraditi. 

 

Ovo su glavni znaci visokog šećera:

 

  • Umor - stlni umor, slabost...
  • Glavobolja - hrnonični bol u glavi mora da se spomene lekaru.
  • Zamagljen vid - osoba vidi sve mutno, pred očima mu "igraju" tačkice...
  • Često mokrenje - višak glukoze utiče na bubrege
  • Povećana žeđ - posledica učestalog mokrenja

 

Ostali simptomi:  problemi sa koncentracijom, suva usta, povećana glad, zbunjenost, nedostatak daha, svrab i ljuštenje kože i td.

 

Dijabetes je stanje  kojim je teško upravljati; što se ranije bolest otkrije, veće su šanse da se održi trajanje i kvalitet života. Stoga, kada se otkriju znakovi visokog šećera u krvi, ne možete ostati ravnodušni.

 

 

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...