Važno je znati

Pravilna ishrana važna za bolju kontrolu dijabetesa

Američko udruženje za dijabetes navodi da niskokalorijski zaslađivači mogu da pomognu u boljoj kontroli šećerne bolesti

Lepi & Zdravi
Autor:
Pravilna ishrana važna za bolju kontrolu dijabetesa
Foto: Shutterstock

Dijabetes ili šećerna bolest je poremećaj tolerancije glukoze i spada u četri vodeće bolesti u svetu koje najviše opterećuju društvo, peti je vodeći uzrok umiranja i obolevanja u Srbiji. Statistika pokazuje da oko 8,1 odsto odraslog stanovništva zna da ima dijabetes, ali postoji veliki broj osoba koje imaju dijabetes, ali im nije utvrđen. Od ukupne globalne učestalosti dijabetesa, 95% čini insulin nezavisni dijabetes (dijabetes tip 2) čiji je uzrok nepravilna i preobilna ishrana i nedovoljna fizička aktivnost. Zbog navedenih uzroka svi vodeći internacionalni vodiči ili nacionalni vodiči u terapaji dijabetesa tip 2 kao prvu liniju lečenja navode pravilnu ishranu i redovnu fizičku aktivnost.

Omiljeni slatkiš i pomoć zaslađivača

Osobe sa diabetesom žele da znaju kako da se hrane da bi bolje kontrolisali vrednost šećera u krvi i smanjili rizik za pojavu komplikacija dijabetesa. Savet za ishranu u prisutnom dijabetesu je individualan i zavisi od uzrasta, stanja uhranjenosti, prisutnosti drugih bolesti, profesionalne i diskrecione aktivnosti.

Značajnu nutritivnu pomoć u planiranju ishrane osoba sa prisutnim dijabetesom predstavljaju niskoklaorijski zaslađivači.

Istraživanja su pokazala da niskokalorijski zaslađivači ne utiču na apetit, vrednost šećera i insulina u krvi, ne povećavaju vrednost triglicerida u krvi i sve osobe sa dijabetesom i drugim bolestima preobilne ishrane mogu da ih koriste. Američko udruženje za dijabetes navodi da niskokalorijski zaslađivači mogu da pomognu u boljoj kontroli dijabetesa. Osobe sa dijabetesom treba da koriste niskokalorijske zaslađivače kao zamenu za šećer što će doprineti nižim vrednostima šećera u krvi. Posebno treba istaći da niskokalorijski zaslađivači ne povećavaju želju za konzumiranjem hrane pa mogu da doprinesu postizanju energetske ravnoteže, odnosno održavanju poželjne telesne mase ili smanjenju prekomerne telesne mase.

Niskokalorijski zaslađivači unapređuju kvalitet života osoba sa dijabetesom jer omogućavju doživljaj slatkog unosa uz dobru metaboličku kontrolu dijabetesa.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs