istraživanje otkrilo

Novo otkriće naučnika: Ova vakcina jača imunitet u borbi sa tumorom pluća i dojke!

Na ovaj način se imunitet obolelog obnavlja kako bi prepoznao i uklonio tumore

Lepi & Zdravi
Autor:
Novo otkriće naučnika: Ova vakcina jača imunitet u borbi sa tumorom pluća i dojke!
Foto: Shutterstock

Terapija CAR-T ćelijama jača imunološki sistem u borbi sa rakom dojke i pluća, i ujedno ubija ćelije raka, otkrili su naučnici.

Genetskom modifikacijom imunosnih ćelija pacijenta 'prepoznaju' rak, a njihovim umnožavanjem i vraćanjem u organizam jača se imunitet u borbi protiv solidnih tumora, tvrde istraživači koji su terapiju testirali na miševima.

Terapija podrazumeva uzimanje T-ćelija iz krvi pacijenta, koje se zatim u laboratoriju modifikuju da bi prepoznale tumorski gen, te infuzijom vraćaju u krv pacijenta.

Kada je terapija testirana na miševima, u 60 posto životinja je potpuno uništen solidni tumor. Miševi su mogli uspešnije da se bore s tumorima koji se vrate mesecima nakon terapije.

Autor studije, biolog prof. dr. Darel Irvin kaže kako se dobar odgovor postiže kod više od polovine tretiranih životinja.

Naučnici nisu bili sigurni da će terapija CAR-T ćelijama biti efikasnija kod solidnih tumora, jer oni potiskuju imunološki sistem, odnosno 'razoružavaju' T-ćelije pre nego što stignu do receptora ćelije raka.

Da biste sprečili rak, jedite ove tri namirnice: Ovako spremljene štite od bolesti i produžavaju život! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Zato su istraživali pretpostavku da se vakcinom ciljanim u limfne čvorove u kojima se nalazi mnoštvo imunooloških ćelija, može podstaći njihova funkcionalnost.

"Naša je hipoteza je da ćemo povezivanjem receptora T-ćelija za CAR u limfnom čvoru doći do toga da postanu funkcionalnije. Tada bi mogle da budu otporne na delovanje solidnih tumora i još uvek aktivne kad udu u solidni tumor", pojašnjava dr. Irvine.

Inače, terapija CAR-T ćelijama je dostupna u javnom zdravstvenom sistemu za decu i osobe do 25 godina s akutnom limfoblastičnom leukemijom B-ćelija u Americi i do sada je primenjena kao eksperimentalna u samo nekoliko slučajeva.

Britanski onkolozi tvrde: Gojaznost je uzrok ovih 13 vrsta raka!

foto: Profimedia

Pretpostavka je da je pogodna za ljude s uznapredovalim ili pogoršanim tumorom krvi koji ne reaguje na lečenje.

Takođe, preporučuje se za odrasle osobe s difuznim limfomom velikih B-ćelija i primarnim limfomom B-ćelija medijastinalnog sistema.

CAR-T ćelije sprečavaju vraćanje tumora

CAR-T vakcinama su eliminisani tumori kod miševa s rakom dojke, melanomom i glioblastomom, koji započinje u mozgu. Osim toga, lečenje je sprečilo i vraćanje opake bolesti.

Naime, oko 75 dana nakon tretmana, istraživači su miševima ubrizgali ćelije identične onima koje su hranile izvorne tumore, i pokazalo se da ih imunološki sistem 'čisti', objavljeno je u časopisu Science.

Nakon 50 dana, tim životinjama su ubrizgane ćelije tumora koji nisu bili u antigenu vakcina i njihov imunitet je eliminisao i ove tumore.

To ukazuje na mogućnost da, nakon što CAR-T ćelije počnu da ubijaju tumor, imunološki sistem stvara ćelije memorije' koje leče ovu malignu masu ako se ponovo pojavi, prenosi Daily Mail.

Kako sam izlečila tumor na materici: Žena (56) otkrila moćnu smesu od tri sastojka! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs