znak za uzbunu

3 jasna znaka da nešto nije u redu sa vašom menstruacijom!

Ako prepoznate neke od ovih simptoma u svome menstrualnom ciklusu, javite se lekaru

Medicina
Autor:
3 jasna znaka da nešto nije u redu sa vašom menstruacijom!
Foto: Profimedia

Menstrualni ciklus se često razlikuje od žene do žene, ali kada je reč o vrlo obilnom krvarenju, treba biti na oprezu.

U istraživanju koje je sproveo magazin Women's Health čak 85 posto žena je odgovorilo kako jmisli da su obilne menstruacije normalne, a 59 posto ispitanica barem je jednom iskusilo simptome obilnih menstruacija.

Često menjate uloške i tampone

Ako svakih sat vremena morate da menjate uloške ili tampone ili ne možete da izdržite celu noć s jednim uloškom, to je znak da je obilno krvarenje izvan grania normale. Takođe treba obratiti pažnju i na ugruške krvi koji se tada javljaju.

Njihova povremena pojava je uobičajena, ali ako su oni veći od novčića, morate da se javite lekaru.

Žene, korisno je znati: Evo šta se dešava kada vam je menstruacija crne boje!

foto: Shutterstock

Menstruacija traje duže od nedelju dana

Obično i normalno trajanje menstruaciji kod većine žena je od tri do pet dana. Ali, u medicini su zabeleženi i slučajevi u trajanju od nekoliko nedelja. Ukoliko vam ciklus traje duže od sedam-osam dana znak je da nešto nije u redu, posebno ako su krvarenja obilna.

Malaksali ste i iscrpljeni

Mnoge žene tokom ciklusa se osećaju iscrpljeno, naročito prvih dana. Ali, ako se malaksalost javlja u kombinaciji s obilnim menstruacijama, žena gubi mnogo krvi, a to nikako nije dobro. Tada može da doći do gubitka gvožđa u organizmu, a u težim slučajevima i do anemije. Manjak gvožđa uzrokuje osećaj iscrpljenosti, umora i želje za spavanjem.

Ako sve to drastično utiče na vašu dnevnu rutinu i obavljanje privatnih i poslovnih zadataka, vreme je da se javite ginekologu kako bi se otkrio uzrok toga stanja.

Ali u svemu tome dobra je vest to što, čak i ako se dijagnostifikuje abnormalno krvarenje materice, postoje načini koji mogu ublažiti, pa i izlečiti ovo stanje, sve od pilula pa do manjih hirurških zahvata.

Zašto menstruacija traje duže nego što bi trebalo: 5 signala za uzbunu!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs