Da li su muškarci odgovorni za menopauzu?

Valunzi, noćno znojenje, promene raspoloženja, za sve te tipične simptome menopauze odgovorni su muškarci, tvrde kanadski naučnici.
Medicina 14.06.2013. - 19:58h

U svojoj studiji objavljenoj u časopisu PLOS Computational Biology, genetičari sa univeziteta Mekmaster u Hamiltonu kažu da je tendencija muškaraca da biraju mlađe partnerke dovela do toga da plodnost starijim ženama postane suvišna.

Naučnike je dugo intrigiralo zašto je ljudska vrsta jedina u kojoj ženke nisu reproduktivne tokom celog života. Prethodne teorije zasnivale su se uglavnom na "efektu bake" po kojem žene prestaju da budu plodne u godinama kada postoji mogućnost da neće doživeti da im deca odrastu, ali su spremne da se brinu o deci mlađih žena.

Prema ovoj teoriji, menopauza predstavlja blokadu koja sprečava reprodukciju kod starijih žena. Kanadski istraživači, međutim, tvrde suprotno - da manjak reprodukcije dovodi do menopauze.

Tim stručnjaka sa Univerziteta Mekmaster je pomoću kompjuterskog modeliranja zaključio da evolucijski odgovor za nastanak menopauze leži u "preferencijalnom parenju", tj. u činjenici da muškarci svih uzrasta biraju mlađe žene za partnerke.

To znači da za starije žene više "nema svrhe" da ostanu plodne.

Profesor Rama Sing, evolucijski genetičar i vođa istraživanja, kazao je da je plodnost starijih žena obezvređena činjenicom da muškarci biraju mlađe partnerke.

"O tome ima dokaza u ljudskoj istoriji. Uvek je postojala naklonost prema mlađim ženama", kazao je on za BBC, dodajući da su on i njegove kolege analizirali ljudski razvoj unazad hiljadama godina, ne obazirući se na postojeće društvene obrasce.

U Velikoj Britaniji, žene prosečno ulaze u menopauzu sa 52 godine, premda je njihov životni vek 30 godina duži.

Profesor Sing veruje da bi produženi životni vek i sve kasnije rađanje mogli da dovedu do odgađanja menopauze.

"Društveni sisitem se menja. Jedan broj žena zasniva porodicu kasnije zbog obrazovanja i karijere", rekao je Sing, dodajući da bi taj trend mogao da dovede da žene ulaze sve kasnije u menopauzu, te da bi, evolucijski, ti geni prešli na njihove ćerke.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...