obratite pažnju

Loš zadah, otečene i upaljene desni i bol: Šta nam naši zubi poručuju?

Obratite pažnju na vaše zube i desni i redovno posećujte svog stomatologa kako biste izbegli ove neprijatnosti!

Medicina
Autor:
Foto: Profimedia

Crvene i iritirane desni mogu biti znak gingivitisa

 

Gingivitis je jedna od manje ozbiljnih bolesti desni. Najčešće se formira nagomilavanjem plaka na površini zuba. 

 

Simptomi gingivitisa su iritirane, crvene desni koje mogu krvariti prilikom pranja zuba ili čišćenja zuba koncem. Plak je sastavljen od bakterija koje utiču na to da se desni upale, osim ako se ne uklone redovnim pranjem zuba.

 

Loša ishrana, neredovna i neadekvatna oralna higijena, kao i pušenje, mogu značajno doprineti razvoju gingivitisa. Ovaj problem se može rešiti profesionalnim čišćenjem zuba i boljim i temeljnijim pranjem zuba i čišćenjem koncem za zube

 

Loš zadah 

 

Ako se gingivitis ne leči kako treba, može se raviti parodontoza, koja je uznapredovali stadijum bolesti desni. Simptomi uključuju loš zadah, neprijatan ukus u ustima, gubitak zuba i zubne apcese. 

 

Parodontoza na neki način "izjeda" viličnu kost i zubi mogu vremenom postati klimavi ili ispadati. 

Lečenje parodontoze zavisi od stanja u kome se nalaze zubi i desni: može uključivati kombinaciju specijalnih procedura za čišćenje zuba i desni, lekove ili potencijalnu operaciju na zubima i desnima. 

 

Loš zadah može ukazivati i na propadanje zuba ili desni koje nastaje preteranim taloženje, loših bakterija. Ove bakterije se mogu skrivati u "džepovima" desni ili ispod površine zuba gde četkica ne može dopreti i potrebna je intervencija stomatologa. 

 

Osetljivost zuba 

 

Ako odjednom počnu da vam budu osetljivi zubi, ili osećate bol prilikom zagriza ili žvakanja, ovo može biti znak za brigu. 

 

Glavni razlog za osetljivost zuba je kada unutrašnja struktura zuba, gleđ, postane izložena. Dentinske tubule postaju svesne svih promena u temperaturi i pritisku što rezultira bolom i neprijatnošću. 

 

Kako biste sprečili dalji bol, pozovite svog stomatologa, ali možete i kući isprobati nekoliko sredstava za trenutno smanjenje bola i neprijatnosti. 

 

Kamenac spada, zubi postaju blistavo beli: Samo promućkajte ovu smesu u ustima! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Možete mućkati slanu vodu u ustima neko vreme jer je so dobar antiseptik i može smanjiti upalu. Još jedno rešenje je izbegavanje kisele hrane i pranje zuba četkicom sa mekanim vrhom. 

 

Probadajuć bol 

 

Formiranje karijesa u samom početku može proći neprimećeno, i baš zbog toga je redovna poseta stomatologu i više nego potrebna. Osetićete bol i osetljivost na slatku hranu tek kada se karijes znatno proširi i uveća. 

 

Obratite pažnju na vaše zube i desni i redovno posećujte svog stomatologa kako biste izbegli ove neprijatnosti! 

 

(Stil.kurir.rs)

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs