5 ZDRAVSTVENIH PREDNOSTI ČIŠĆENJA JEZIKA: Evo zašto je važno da pored zuba temeljno ukolonite i naslage na jeziku

Preporučljivo je ovo raditi svakodnevno i tako održavati dobru oralnu higijenu.

Lepi & Zdravi
Autor:
5 ZDRAVSTVENIH PREDNOSTI ČIŠĆENJA JEZIKA: Evo zašto je važno da pored zuba temeljno ukolonite i naslage na jeziku
Zdravstvene prednosti čišćenja jezika, Foto: Shutterstock

U medicini Dalekog istoka čistač jezika se odavno preporučuje kao osnovno sredstvo za svakodnevno održavanje higijene usta.

Naslage na jeziku ili bakterije mogu mnogo reći o zdravlju osobe i stanju njenih unutrašnjih organa. Ispostavilo se da je pranje jezika jednako važno kao i pranje zuba. Naučite kako da pravilno sprovedete ovu higijensku proceduru.

Dokazano je da postupak čišćenja jezika normalizuje varenje i funkcionisanje organa. Stomatolozi su uvereni da će ovakvo četkanje bolje ukloniti naslage od vaše omiljene četkice za zube.

Četkica za zube
foto: Shutterstock

Zašto je važno prati ne samo zube, već i jezik? 1. Poboljšanje varenja Proces varenja hrane potiče iz jezika. Kada se na jeziku pojavi ozloglašeni premaz, on neće moći da da „komandu“ proizvodnji enzima neophodnih za varenje. Prilikom čišćenja jezika skinućete te naslage a to znači da ćete bolje okusiti hranu, što takođe utiče na varenje.

2. Svež dah i oralna nega Neprijatan "miris" iz usta nikome ne koristi. Ovo se odnosi ne samo na higijenu, već i na komunikaciju sa drugim ljudima. Često loš zadah ukazuje na bolesti zuba, ali češće je to plak koji se nakuplja na korenu jezika.

Adekvatna oralna nega obezbeđuje regulaciju mikroflore, a bakterije obavljaju svoje aktivnosti bez zdravstvenih komplikacija. Da biste očistili jezik, koristite strugač (ne četkicu za zube) i njime nežno uklonite bakterije i ostatke hrane.

3. Normalna osetljivost na ukus Nakon postupka čišćenja jezika, percepcija različitih ukusa je poboljšana, a varenje počinje sa ovim. Različite oblasti jezika su povezane sa crevima, jetrom i drugim važnim organima. Plak na jeziku ukazuje na prisustvo toksičnih jedinjenja i ometa rad digestivnog trakta. Strugač za jezik pomaže u uklanjanju toksina.

4. Opšte zdravlje Jezik odražava zdravlje organa, generalno stanje celokupnog organizma.

Jezik
foto: Shutterstock

5. Zaustaviće nagomilavanje toksina

Toksične supstance ulaze u telo hranom, vodom, zagađenom atmosferom, pri kontaktu sa hemikalijama za domaćinstvo. Ukoliko toksini nisu pravilno eliminisani iz tela, oni počinju da se akumuliraju. To rezultira pojavom i razvojem širokog spektra bolesti.

Znaci koji ukazuju na prisustvo toksina u telu:

  • čudan miris iz usta,
  • slabost,
  • gubitak apetita
  • sistematski zatvor,
  • formiranje gasa, dijareja.

Pravilno očistimo jezik Preporučljivo je koristiti strugač svakodnevno. Optimalno vreme dana je posle jutarnjeg ustajanja, pre pranja zuba i obavezno na prazan stomak.

Uzmite strugač, isplazite jezik, stavite strugač na njega što bliže korenu jezika (u kojoj meri možete izdržati), nežno povucite strugač prema vrhu jezika, isperite alat i ponovite akciju od 7 do 14 puta. Prilikom čišćenja jezika moguće je povraćanje. Vremenom ćete naučiti da kontrolišete ovaj osećaj.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs