Srčani problemi

Srčani udar je moguće predvideti: 7 neobičih znakova pomoću kojih ćete ga prepoznati!

Poremećaji rada srca obično se povezuju sa bolom u grudima, nepravilnim otkucajima i otežanim disanjem

Medicina
Autor:
Srčani udar je moguće predvideti: 7 neobičih znakova pomoću kojih ćete ga prepoznati!
Foto: Shutterstock

Od bolesti srca i krvnih sudova u Srbiji svakog dana umre 147 osoba, a 2017. godine kardiovaskularne bolesti bile su uzrok smrti 53.668 ljudi.

Nedostatak fizičke aktivnosti, loš izbor hrane i nezdrave navike kao što su pušenje i konzumiranje alkohola rade zajedno sa genetskim faktorima kako bi povećali vaše šanse da obolite od srčanih bolesti.

Pretpostavlja se da je gojaznost, koja predstavlja rastući i značajan problem u modernom društvu, blisko vezana sa aterosklerozom, srčanim infarktom, aritmijama i srčanom insuficijencijom.

Poremećaji rada srca obično se povezuju sa bolom u grudima, nepravilnim otkucajima i otežanim disanjem. Ali u stvarnosti, ponekad je teško shvatiti da je problem u radu srca.

Razlog tome je što kardiovaskularne bolesti često šalju signale, koji mogu pogrešno da se protumače i pomašaju sa drugim bolestima ili jednostavno prirodnim procesima starenja.

foto: Shutterstock

Budite svesni ovih znakova koje telo šalje kada nešto krene po zlu u vašem srcu:

1. Otečene noge - vaši zglobovi mogu da postanu zaista veliki, kada vaše srce ne pumpa dovoljno krvi. Ali to može da bude znak drugih zdravstvenih problema, poput bolesti bubrega.

2. Glasno hrkanje - U redu je ako ponekad hrčete kada dremate. Ali nenormalno glasno, prigušeno hrkanje može biti znak tzv. spavačke apneje. U ovom stanju, osoba zaustavlja disanje na nekoliko trenutaka tokom spavanja. Ovo izaziva preveliki pritisak na srce, povećavajući rizik od ozbiljnijih problema.

3. Loše varenje - Nije neuobičajeno da se ljudi koji imaju srčane bolesti žale na žgaravicu, mučninu, povraćanje i nelagodnost u gornjem abdomenu.

4. Umor - Svi osećamo iscrpljenost s vremena na vreme. Ali ako vaš umor ne nestane nakon odmora, to može biti znak poremećaja zdravlja. Takođe možete da primetite da se osećate umorno nakon obavljanja uobičajenih aktivnosti kao što su penjanje uz stepenice ili hodanje sa psom.

5. Bol u ruci - Da li ste znali da bol i zategnutost u levoj ruci mogu da budu povezani sa disfunkcijom srca, posebno ako se ovi simptomi pogoršaju nakon fizičkog napora.

6. Kašalj koji ne prestaje - U većini slučajeva kašalj nema nikakve veze sa vašim srcem. Ali ako vaše srce ne radi pravilno duže vreme, to može dovesti do curenja krvi u pluća, izazivajući kašalj sa ružičastom ili belim sluzom.

7. Vrtoglavica i nestabilnost - Postoji veliki broj faktora koji mogu da učine da se osećate omamljeno i slabo. To može da se dogodi kao rezultat niskog nivoa glukoze u krvi, pada krvnog pritiska, srčanog udara, moždanog udara itd. Ako se ovi simptomi naglo pojačaju pozovite medicinsku pomoć bez odlaganja.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs