istraživanje

Novo otkriće: Lekari testirali dejstvo lekova nakon isteka roka, rezulatati su neočekivani!

Do odgovora na pitanje "Da li je bezbedno piti lekove nakon isteka roka", istraživači su došli jednom studijom

Medicina
18:21h Autor:
Novo otkriće: Lekari testirali dejstvo lekova nakon isteka roka, rezulatati su neočekivani!
Foto: Profimedia

Lekari su sproveli jedan test o delovanju lekova nakon isteka roka, a rezultati su ih i te kako iznenadili.

Naime, oni su napravili studiju u kojoj su testirali pet vrsta lekova kojima je istekao rok trajanje od jedne do četiri godine.

Rezulati su pokazali da čak i lekovi kojima je prošao rok trajanja ili nisu čuvani u adekvatnim uslovima mogu da zadrže delovanje. Zatim su ih uporedili sa lekovima kojima važi rok trajanja kako bi utvrdili da li su ovi prvi hemijski stabilni. Prema rezultatima, svi lekovi su bili stabilni i u teoriji još uvek efikasni.

Prirodni lekovi koji ubijaju virus i prehladu: Poslušajte ove savete nutricioniste i bićete zdravi kao dren!

foto: Shutterstock

"Rok trajanja na lekovima postavljen je kao poslednji datum za koji proizvođač garantuje da će najbolje da deluje ako se čuva u prikladnim uslovimaa i originalnom pakovanju”, rekla je autorka studije dr. Ema Braunza Reuters Health i dodala:

"Lekovi su uključivali: atropin, koji se koristi za lečenje određenih vrsta trovanja pesticidnim i drugim sredstvima, zatim nifedipin - koji opušta srce i krvne sudove kod visokog krvnog pritiska i bolova u leđima, te flukloksacilin, antibiotik iz porodice penicilina, bendroflumetiazid -diuretik koji se koristi za lečenje hipertenzije, kao i naproksen - nesteroidni protivupalni lek protiv bolova.

Međutim, istraživači ipak ističu da se njihovo saznanje treba uzeti s rezervom jer im nije poznato u kakvim su uslovima čuvani ovi lekovi. Zato su naglasili da je ipak najbolje držati se roka trajanja.

Prirodni lekovi za bol u grlu: Imate ih kod kuće, a mnogo pomažu!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs