Nimalo prijatni rezultati

Žene koje predugo sede imaju veći rizik od tumora

Istraživanjem je utvrđeno da žene koje provode više od 11 sati dnevno sedeći imaju 12 odsto veći rizik od preuranjene smrti, kao i da se češće suočavaju s bolestima srca, kardiovaskularnim bolestima ili tumorom
Medicina 22.01.2014. - 14:11h Autor: Tanjug
Foto: Thinkstock

Žene u srednjim godinama koje većinu dana provode sedeći imaju veći rizik od srčanih bolesti, ali i od tumora, bez obzira na to koliko vežbaju, piše "Dejli Mejl".

 

Do tih rezultata se došlo istraživanjem u kome je učestvovalo čak 93.000 osoba.

 

Utvrđeno je da žene koje provode više od 11 sati dnevno sedeći imaju 12 odsto veći rizik od preuranjene smrti, kao i da se češće suočavaju s bolestima srca, kardiovaskularnim bolestima ili tumorom.

 

Doktor Rebeka Seguin sa Univerziteta Kornel u Njujorku istakla je da fizička aktivnost ne pomaže mnogo osobama koje većinu dana provode sedeći u kancelarijama. Ona je objasnila da žene počinju da gube mišićnu masu u 35. godini, a taj se proces ubrzava ulaskom u menopauzu.

 

Vežbanje pomaže da se brzina tog procesa umanji, ali istraživanja pokazuju da je mnogo bitnije svakodnevno kretanje i izbegavanje predugog mirovanja na jednom mestu u sedećem položaju.

 

"Žene moraju da pronađu način da ostanu fizički što aktivnije, dok u kancelariji treba češće da ustaju i šetaju po kancelariji, a od posla do kuće da šetaju", istakla je dr Seguin.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

TAGOVI:

SedenjeTumor

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...