dokazano

Koliko nas ulepšava toliko nam i šteti: Karmin opasan po zdravlje?!

Naučnici sa američkog Univerziteta sproveli su istraživanje na ruževima i sjajima za usne i došli do zabrinjavajućih rezultata

Nega
Autor:
Koliko nas ulepšava toliko nam i šteti: Karmin opasan po zdravlje?!
Foto: Shutterstock

Koliko god nas jedan potez ružem može ulepšati u trenu, toliko nam može i dugoročno naštetiti zdravlju, pogotovo ako preterujemo. Naime, naučnici sa američkog Univerziteta sproveli su istraživanje na ruževima i sjajima za usne i došli do zabrinjavajućih rezultata.

Ispitali su 32 različita proizvoda za usne i u njima otkrili velike koncentracije olova, hroma, aluminijuma i još pet teških metala. U nekim proizvodima koncentracije su bile toliko visoke da izazovu opravdanu zabrinutost za zdravlje, odnosno povećani rizik za razvoj raka i neuroloških poteškoća.

Koristimo ih svaki dan, a oni nas truju: Ovu su najopasniji proizvodi u domaćinstvu!

foto: Shutterstock

Dokazano je i da organizam osoba koje često koriste ruž u proseku na dan može apsorbovati oko 24 miligrama proizvoda, a one koje usne mažu baš svaki dan i do 87 miligrama. A što se tiče procenta metala, prosečna korisnica ruža za usne dnevno može uneti i do 20 posto veću količinu aluminijuma i mangana od dopuštene, ističu naučnici.

Naravno, to ne znači da odmah morate prestati koristiti ruževe i baciti ih sve u smeće. Usne i dalje možete slobodno mazati u svoju omiljenu nijansu, samo pokušajte u tome biti umerene. Brendovi u istraživanju nisu imenovani, no naučnici ističu da nema velikih razlika između svih koji su prisutni na tržištu te da se rezultati mogu smatrati relevantnima za sve.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs