TREND 2022. GODINE

NAJPOPULARNIJA BOJA KOSE OVE GODINE JE BAKARNO CRVENA: Samo ovako ćete na dobiti pravu nijansu! (FOTO)

Zvezde kao što je Džesika Čestejn su odavno razlog zbog kog se povremeno pitamo "da li bi mi možda dobro stajalo ako bih..." ali one su velikim delom u ozbiljnoj manjini u poređenju sa svim balajaž plavušama, zlatnim i karamel tonovima i bogatim kestenjastim prelivima za kojima smo navikli da čeznemo.

Nega
Autor:
NAJPOPULARNIJA BOJA KOSE OVE GODINE JE BAKARNO CRVENA: Samo ovako ćete na dobiti pravu nijansu! (FOTO)
Džesika Čestejn, Foto: Profimedia

Ipak, od kad su novi regruti crvene boje postale Bela i Džidži, FKA Tvigs i Jorja Smit, bakarna kosa nam deluje dostupnije nego ikad, a ono što se nekad činilo komplikovano i nedostižno danas nam izgleda na dohvat ruke. Ukoliko je i vas uhvatila bakarna groznica, evo šta treba da uradite.

Počnite polako

Ako želite da isprobate trend ali i da se lako vratite u svoju boju ukoliko se predomislite, najbolje je da počnete sa po kojim pramenom oko lica à la Bella Hadid. Na ovaj način ćete dobiti iluziju crvene kose. Za svaki prelazak u crvenu (ili bilo kakvu ozbiljnu promenu boje), najbolje je da se obratite profesionalcu u kog imate poverenja kako biste znali šta i kada možete da očekujete - i sačuvali se od neprijatnih iznenađenja.

Odaberite pravu nijansu

Ne brinite, tu smo da jednom za svagda razbijemo mit da crvena kosa dobro stoji samo osobama sa svetlom kožom. Postoji prava crvena za svakog od nas ali bilo bi poželjno da obrve uskladite sa kosom (ovo ne znači da treba da ih ofarbate u identičnu nijansu već u neku koja je u skladu sa njom). U grubim crtama, ovo su nijanse crvene kose koje odgovaraju različitim tonovima kože - konačnu odluku morate doneti sami, uz uzorke i pomoć frizera.

Jako svetla koža hladnog i neutralnog podtona najbolje izgleda sa bakarnim nijansama (čak i sa ružičastim odsjajem), tzv strawberry blond bojom, narandžasto-crvenom.

Svetao ten se slaže sa mahagoni, crvenkasto-smeđom i svetlo-kestenjastom nijansom, zlatno-bakarnom bojom i intenzivno-crvenom.

Taman ten najbolje izgleda za nijansama koje u suštini ne izgledaju prirodno: sve varijacije sa ljubičastim i trula-višnja odsjajima, boja vina, tamno-crvena, intenzivno-narandžasta, boja cimeta.

Igrajte se

Iako vam se možda čini da su najlepše crvenokose "ofrabane jednom bojom", to često nije istina. Svaka nijansa dobija na kvalitetu tako što joj se dodaju različite boje iz iste palete. Ukoliko vam dosadi "jednobojna" kosa, slobodno se poigrajte multidimenzionalim crvenim pramenovima, a najintenzivnije sačuvajte za oko lica.

Tekstura kose je važna

Ona igra zaista veliku ulogu u tome za koju boju ćete se odlučiti, a kada su crvene nijanse u pitanju to je duplo tako. Kosu, ugrubo, možemo podeliti u četiri kategorije od potpuno ravne do izuzetno kovrdžave. Na primer, što je kosa talasastija i kovrdžavija to bolje prima boju (i lakše ćete dobiti intenzivniju nijansu) ali je istovremeno i suvlja pa je ne treba izlagati preteranom i čestom posvetljivanju.

Odgovarajuća nega

Kosa farbana u crveno je osetljiva koliko i ona farbana u plavo i zato je izuzetno važno pružiti joj intenzivnu negu. Pored blagih šampona koji neće isušivati vlas i "skidati" pigment, pozabavite se hidratacijom i regeneracijom dlake ali i povremenim tretmanima za očuvanje boje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs