saznajte više

KOLIKO PARA TREBA JEDNOJ ŽENI U SRBIJI DA BI BILA DOTERANA? Cene tretmana su preskupe, pola plate ode na kozmetiku!

Društvo od žena očekuje mnogo toga: da budu dobre majke, verne supruge, poštene radnice. Ali pre svega - da budu doterane. Na tome zarađuje više industrija - jer svaki aspekt našeg izgleda košta.

Nega
13:04h Autor:
KOLIKO PARA TREBA JEDNOJ ŽENI U SRBIJI DA BI BILA DOTERANA? Cene tretmana su preskupe, pola plate ode na kozmetiku!
Foto: Shutterstock

Kada uđete na primer u drogeriju, postajete svesni ogromne razlike između žena i muškaraca: imate jedan red muških proizvoda, jedan red za higijenu kuće, jedan za bebe, a još šest, sedam redova, stotine proizvoda namenjenih isključivo ženama.

Kad bi žene odjednom odlučile da se ne šminkaju, ne briju, da korite samo sapun za sve – propala bi mnoga biznis carstva. U nastojanju da budemo lepe, mirišljave, bez bora, bez dlaka, bez celulita, savršeno prave ili lepršavo loknaste, negovane kose, urednih noktiju, trošimo svakog meseca iznova i iznova sume novca koje nisu zanemarive.

Ponekad se zapitate – da li vam sve to zaista treba? Da li je u našem osećaju da smo se častile kada kupimo neki skupi serum ili komad odeće zapravo zamaskirana želja da se dopadnemo, da ne ostarimo, da budemo vrednovane kao lepe? To su svakako pitanja za debatu i razmišljanje – uostalom, jednostavno tako svet funkcioniše.

Pa, da napravimo mali pregled svega što ženi treba tokom meseca. Kako bi imali bolji uvid, zamislićemo da je to mesec u kojem se potrošila sva kozmetika (znamo da se u stvarnosti ovo retko dešava) i da je to mesec u kojem je došlo vreme za odlazak frizeru i manikiru. Takođe, mesec u kojem morate da osvežite šminku. Kada bi sve ovo u stvarnosti zadesilo ženu u istom mesecu, verovatno bi spiskala celu platu.

Takođe, nećemo računati hranu, odeću i obuću, jer to sve kupuju i muškarci, mada kada je o garderobi većina njih značajno ređe i manje od žena. Isti slučaj je i sa teretanom – nismo je računali, jer oba pola jednako vežbaju.

Ulošci / tamponi – u proseku 500 dinara

Cene variraju od proizvođača do proizvođača, ali uglavnom ženi treba dva pakovanja uložaka za jedan ciklus. Jedno pakovanje košta oko 200 dinara. Druga opcija su tamponi, recimo pakovanje od 16 tampona košta oko 400 dinara, a često je nedovoljno za ceo ciklus. Takođe, žene često koriste i dnevne uloške, koji su takođe u proseku oko 200 dinara, ali ih ima uglavnom više u pakovanju.

Kozmetika – u proseku 8.000 dinara

Ovde zaista nastaje haos i šok, kada shvatite šta sve žene koriste. Postoji zaista bezbroj proizvoda, bezbroj namera, a cene jako variraju. Ipak, pokušaćemo da odredimo neki prosek. Podelićemo proizvode na lice, kosu i telo. Naravno, postoje žene koje koriste samo osnovno i one koje od svega imaju po pet proizvoda. Navešćemo samo neke za koje verujemo da koristi većina žena.

Lice – „umivalice“, odnosno pene za čišćenje lica, mogu koštati od 300 do preko 2.000 dinara. Neka bude prosečna cena 500. Zatim skidanje šminke može da se radi micelarnom vodom – prosečna cena takođe oko 500 dinara, ili uljima koja su skuplja, pa recimo im je prosečna cena 700 dinara. Tonerima je prosečna cena 300 dinara. Zatim ide krema, za koju je najteže odrediti prosečnu cenu jer ih zaista ima puno, ali neka bude 600. Serumi za lice su uvek najskuplji i prosek im je 1.000 dinara. Noćne kreme su takođe nešto skuplje od dnevnih, pa recimo da koštaju 800.

Dakle, samo za lice žena može da potroši 4.000 dinara.

Telo – uglavnom koristimo gelove za tuširanje, čija je prosečna cena 300 dinara. Tu su zatim mleka i puteri za telo, prosečna cena 600 dinara mada su uglavnom skuplji. Pilig za telo je još jedan korak u nezi mnogih žena, a cene su im uvek nešto veće od mleka, recimo je prosek 700. Ukoliko se same briju, žene kupuju brijače za oko 200 dinara, a i ženske pene za brijanje su oko 300. Ako se sama depilira, žena će kupiti trake za depilaciju koje u proseku koštaju 500 dinara.

Dakle, proizvodi za telo koštaju oko 2.600 dinara.

Kosa – šampon, maska za kosu i balzam su „sveto trojstvo“ koje ima svaka žena. Da li pominjati serume za kosu i balzame u spreju, lakove i gelove za oblikovanje lokni? Ako uzmemo ipak samo osnovno – šampon je u proseku 300, balzam takođe, maska ipak 500.

Što znači da je za negu kose potrebno oko 1.100 dinara.

Manikir i pedikir – u proseku 3.000 dinara

Zavisi kakvi želite da vam budu nokti, da li je leto i radite li obavezan pedikir, ali recimo da najpopularnija vrsta manikira danas, stavljanje gel laka, košta oko 1.100 dinara. Za stopala je cena malo viša. Ima tu raznih opcija, pa i nadogradnje noktiju, ali ovo je prosek.

Odlazak kod frizera – u proseku 5.000 dinara

Što se frizerskih usluga tiče, takođe cene drastično variraju od salona do salona, od usluge do usluge. Negde će vam šišanje i feniranje biti 1.500, negde 3.000 dinara. Farbanje je negde 1.000, negde 5.000 dinara. A neki „komplikovaniji“ zahvati na kosi, poput balajaž tehnike, farbanja dubokog korena – mogu biti i preko 10.000 dinara.

Salonski tretmani – u proseku 4.000 dinara

Najpopularniji kozmetički tretmani lica su higijensko čišćenje, koje je oko 2.500 dinara; mezoterapija je oko 3.000, a hemijski piling 4.000 dinara. Ukoliko se depilira celo telo u salonu, kad se sve skupi uz korekciju obrva to izađe oko 2.700 dinara. A da ne računamo sad i razne tretmane protiv celulita, strija, masnih naslaga…

Šminka – u proseku 4.000 dinara

Srećom pa šminka ima dug rok trajanja, inače teško nama. Maskare su u proseku 1.000, palete senki recimo 1.500. Puderi su u proseku takođe 1.500 karmini, bronzeri i rumenila u proseku 700. Ima tu i prajmera, maskari za obrve, olovki za oči, usne i obrve, hajlajtera, sjajeva za usne – svega i svačega, ali uzeli smo samo osnovno. Hajde da kažemo da za osnovne makeup proizvode treba 4.000.

Mi smo, nakon svih ovih stavki, dobili cifru od 24.500. To je više od 200 evra, što je trećina, a za neke i više od trećine plate.

Mnoge žene troše i mnogo više, jer idu na više tretmana, kupuju skuplje proizvode… Sve u svemu, cifra uopšte nije mala, kada imamo u vidu da je samo za ulepšavanje. A gde su odeća, obuća, aksesoari, treninzi, stvari za kuću, decu, kućne ljubimce, osnovno preživljavanje… Gde su računi, telefon, internet, striming servisi…

Pitali smo i nekoliko žena da nam otkriju lično iskustvo – koliko tačno one troše mesečno. Ovo su odgovori.

„Pošto sam studentkinja, trošim u zavisnosti od svog džeparca. Šoping je nešto što obožavam i uvek nađem novca za bar neku stvar. Kozmetika najčešće, ali i redovne depilacije i manikir. Otprilike oko 4,5 hiljada mesečno“, rekla nam je Nikolina (23).

„Kako sam novopečena majka, najviše trošim na bebu. Za svoje potrebe izdvajam oko 5.000 mesečno, to je uglavnom kozmetika“, rekla nam je Jelena (29).

„Najviše novca trošim na frizera. Feniram se dva puta nedeljno, a mesečno i farbam. To mu dođe mesečno oko 7.000“, rekla nam je Danica (37).

„Smatram da je nega kože veoma bitna. Veliku svotu izdvajam za negu kože jer koristim anti-age tretmane. Ne žalim da kupim dobru kremu, masku, ali na to ne dajem svakog meseca, već svakog trećeg recimo. Oko 10.000″, rekla je Mila (43).

“ I sama radim u frizersko kozmetičkom salonu pa vidim i znam na šta nama ženama odalaze pare. Ja izdvajam od svoje zarade za frizera, farbam se i sve plus i nega farbane kose puno košta. Tu su i redovne depilacije, kozmetika, ali i stvari za svakodnevne potrebe naravno. Odvojim mesecno za sebe od 5,6 do 8,9,10 hiljada, zavisi koji mesec“, rekla je Nevena (28).

„Ja trošim 14.550 svaki mesec – dakle samo na proizvode i usluge koje moram da uradim/potrošim mesečno. A na svaka 2,3 meseca to je još više love jer dokupim kreme, šminku, praškove i na primer platim zubara“, rekla nam je Tina (35).

„Ja kupujem osnovnu kozmetiku, to je sve do 2.000 dinara. Ali sad najviše kupujem drugima“, rekla nam je Jovanka (67).

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs