nega kože

Podmukli neprijatelji mladalačkog izgleda: Šta su slobodni radikali i kako možete sprečiti štetu koju oni uzrokuju!

Slobodni radikali su upravo ono što njihovo ime podrazumeva: slobodni.

Hair & Makeup
Autor:
Foto: Profimedia

Preciznije, to su atomi ili molekuli koji u svom spoljnom sloju imaju „nespareni“ elektron i dok se bore da pronađu podudarnost, „grabe“ nedostajući elektron iz drugog molekula. Da bi dobili ovaj elektron, međutim, oni ne „ubijaju“ ćeliju, već je oštećuju, izazivajući vremenom oksidativni stres.

Rezultat - dosadna koža i pojava znakova starenja, poput finih linija i bora.

 

Odakle dolaze?

 

Telo samo stvara slobodne radikale kao rezultat metabolizma. Najveći problem, međutim, čine egzogeni faktori, koji ubrzavaju ili povećavaju svoje formiranje. Na vrhu liste su zagađenje vazduha, pušenje, stres, nedostatak sna, konzumacija alkohola i loša ishrana.

Kontrola štete

 

Da biste sprečili štetu koju prouzrokuju slobodni radikali, napunite svoj „arsenal“ antioksidativnim proizvodima za negu, poput vitamina A, C i E.

 

Antioksidanti neutrališu slobodne radikale i sprečavaju oštećenje ćelija, istovremeno povećavajući proizvodnju kvalitetnijeg kolagena. Takođe štite od oksidativnog stresa, uklanjaju toksine i ubrzavaju ćelijski metabolizam. Kao rezultat, sprečavaju stvaranje bora. Međutim, antioksidanti su takođe prisutni u hrani. Šargarepa je bogata beta-karotenom, pomorandže sadrže puno vitamina C, kurkuma i bobice su samo neki od najboljih izbora antioksidativnih namirnica koje zaslužuju mesto na vašem tanjiru.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...