Način života

6 vežbi koje menjaju kvalitet života: Bićete sposobni da potrčite i čučnete bez obzira na godine! (FOTO)

Predložene vežbe su jedan od najboljih lekova za oslobađanje i od mentalnog i od fizičkog stresa

Fitnes
Autor:
Foto: Shutterstock

Primena ovih vežbi na početku radnog dana pomoći će vam da istegnete mišiće i pripremite zgolobove za rad, a na kraju dana - da se opustite i odmorite.

1- Vežba

Stanite na sve četiri, neka vam dlanovi budu u širini ramena, s prstima napred, kolena i stopala u širini ramena, kukovi i ruke okomito prema podu ( stav kao da ćete raditi sklekove).

Spustite donji deo leđa, dok se rukama i dalje odupirete o pod. Izvijte gornji deo tela dok vas zglobovi ne zabole.

Sad podignite zadnji deo tela, tako da su vam ruke još uvek na podu, dok se vi oslanjate na puno stopalo. Ostanite u ovoj pozi minut, nakon čega možete da se opustite.

Ova vežba opušta mišiće vrata, pomaže u borbi protiv stresa, nesanice, glavobolje, poboljšava cirkulaciju i umiruje nervni sistem.

foto: Shutterstock

2 - Vežba

Oslonite se o pod na dlanove i kolena. Neka vam pete gledaju na gore. Zatim podražavajte mačku kada se nakostreši, pokušavajući da izvijete kičmu na gore. Zatim spustite kičmu na dole opuštajući stomak. Udahnite i nakostrešite se, pa se zatim odmah opustite.

Ova vežba se zove još i mačji stav i utiče na opuštanje mišića vrata. Da biste vežbu izveli kako treba, kada se opustite glavu podignite prema plafonu.

1 / 2 Foto: Shutterstock

3 - Vežba

Oslonite se na dlanove i kolena. Zatim ispružite desnu ruku ulevo, a zatim se spustite tako da se sasvim oslonite na desno rame. Leva ruka neka vam bude istegnuta iza glave.

Ostanite u tom položaju najmanje minut. Zatim ovo sve isto uradite sa drugim ramenom.

Ova vežba razgibava mišiće ramena, leđa i vrata. Pomaže pri ispravljanju vratnog dela kičme i leđa. Takođe se veruje da podstiče varenje.

foto: Shutterstock

4 - Vežba

Lezite na stomak na pod i ispružite ruke iza sebe ne dodirujući pod. Zatim podignite glavu, grudi i noge što je više moguće. Stisnite mišiće zadnjice, potpuno ispravite i zategnite noge.

Ostanite u ovom položaju što je više moguće, ravnomerno dišući.

Ova vežba jača mišiće leđa, istovremeno razvijajući fleksibilnost kičme, smanjuje bol leđima.

foto: Shutterstock

5 - Vežba

Sedite na pod. Levu nogu prebacite preko desne, tako da vam stopalo leve noge bude u blizini desnog kuka. Zatim, celo telo zarotirajte u levo. Ostanite u tom položaju.

Ova poza jača mišiće leđa i ramena. Poboljšava varenje i fleksibilnost kičme. Ublažava bolove u leđima, isteže zadnjicu. Pomaže pri ublažavanju bolova kod išijasa, bori se protiv nesanice.

foto: Shutterstock

6 - Vežba

Lezite na leđa. Noge raširite blago, u širini kukova. Ispružite ruke u stranu sa dlanovima okrenutim na gore. Udahnite nekoliko puta kroz nos i izdahnite kroz usta. Ostanite u ovom položaju najmanje 20 ciklusa dubokog disanja. Ako vam se leđa ne opuštaju sasvim, peškir savijte u valjak pa stavite ispod kolena.

foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...