Morate da obratite pažnju

Vaše telo ne podnosi mlečne proizvode: Nikad ne biste prepoznali ovih 7 simptoma!

Često ih "pravdamo" nečim drugim

Fitnes & Nutricija
Autor:
Vaše telo ne podnosi mlečne proizvode: Nikad ne biste prepoznali ovih 7 simptoma!
Foto: Shutterstock

Laktoza se nalazi u mnogim namirnicama - mleku, siru, jogurtu, svežem siru… ali i u čokoladi i mnogim drugim proizvodima.

Ipak, mnogi ljudi ni ne znaju da pate od intolerancije na laktozu. Simptomi nisu tako jaki kao kod alergije, kada može da bude ugrožen i život, pa često i dalje konzumiraju mleko i mlečne proizvode, a telo pati.

Ako sumnjate, evo koji neprijatni simtomi bi mogli da budu pokazatelj da je ipak reč o intoleranciji na laktozu!

1. Nadutost

Jedan od tipičnih simptoma netolerancije na laktozu je nadutost. Ugljen dioksid i metan sakupljaju se u crevima i zaslužni su za jaku nadutost.

2. Bol u stomaku

Ako patite od gasova i nadutosti, naravno da ne možete sebi da olakšate u svakom trenutku. Na primer, ako ste u društvu. Međutim, to ima svoje posledice: prilikom zadržavanja gasova, creva se napinju i izazivaju bol i čudne zvukove.

Vaše telo proizvodi previše sluzi: Ovo su simptomi i uzroci, a ovako možete da rešite problem bez lekova!

foto: Shutterstock

3. Grčevi u stolmaku

Jedan od simptoma intolerancije na laktozu definitivno su grčevi u stomaku.

4. Dijareja

Još jedan simptom intolerancije na laktozu je dijareja. Telo nije sposobno da razgradi laktozu u tankom crevu, pa se to događa u debelom crevu. Pritom nastaje, između ostalog, mlečna kiselina, zbog koje se nakuplja voda u probavnom traktu, pa nastaje proliv.

5. Zatvor

Možda zvuči kontradiktorno, ali vremenom zbog intolerancije na laktozu dolazi i do zatvora. To može da se desi kad u crevima zbog intolerancije nastane metan. Creva zbog gasova rade sporije i dolazi do neprijatnog zatvora.

Psiholozi upozoravaju: 6 najčešćih simptoma opsesivno-kompulsivnog poremećaja!

foto: Shutterstock

6. Mučnina i povraćanje

Pošto je zbog nemogućnosti tela da razgradi laktozu probavni sistem ekstremno opterećen, dolazi do mučnine, a u težim slučajevima i do povraćanja.

8. Glavobolja i vrtoglavica

Netipični simptomi intolerancije na laktozu su glavobolja i vrtoglavica. Nije potpuno razjašnjeno zašto dolazi do tih simptoma, ali moguće je da zbog laktoze u debelom crevu nastaju materije koje putem krvi dospevaju u celo telo i tako uzrokuju probleme.

Moćno piće koje tera bolesti: Rakija leči ovih 10 zdravstvenih tegoba!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs