Najbolji lek

Uzmite svoju dozu: Sve prednosti vitamina C i zašto nam je potreban!

Ako patite od astme, neka vam vitamin C bude jedan od glavnih nutrijenata

Fitnes & Nutricija
Autor:
Uzmite svoju dozu: Sve prednosti vitamina C i zašto nam je potreban!
Foto: Shutterstock

Dolaskom zime ne možemo pobeći od raznih virusa i prehlada, a najbolji lek i podizač imuniteta nam je na dohvat ruke. Vitamin C možete pronaći u pomorandžama, jagodama, anansu, paprikama, brokoliju i ostalom voću i povrću, a ovo su samo neke od njegovih prednosti.

Smanjuje rizik od raka

Da, verovali ili ne, vitamin C smanjuje rizik od raka. Naučnici su otkrili da možete smanjiti rizik od oboljevanja određenih vrsta raka konzumiranjem puno svežeg voća i povrća dnevno. Takođe su otkrili da se mogućnost raka pluća, usta, grla i želuca drastično smanjuje pomoću visokog unosa vitamina C u organizam.

Kontroliše astmu

Ako patite od astme, neka vam vitamin C bude jedan od glavnih nutrijenata. Askorbinska kiselina pomaže u smanjivanju simptoma astme i pomaže u zaštiti od štetnog delovanja zagađenja na ljudsko telo.

foto: Shutterstock

Pomaže kod bolesti srca

Vitamin C je veoma bitan za zaštitu krvnih sudova od oštećenja slobodnih radikala koji uzrokuju bolesti srca. Vitamin C deluje kao preventivno sredstvo kod srčanih problema.

Utiče na raspoloženje

Vitamin C igra ključnu ulogu u proizvodnji neurotransmitera koji utiču na raspoloženje i ključni su za pravilno funkcionisanje mozga. Što više vitamina C, to bolje raspoloženje i veća potreba za fizičkim aktivnostima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs