Nakon skoro 40 godina

Revolucija u kuvanju: Od marta na tržište dolazi luk od koga vam neće ići suze!

Ovaj luk ne ispušta sumpornu kiselinu zbog koje plačemo

Fitnes & Nutricija
Autor:
Revolucija u kuvanju: Od marta na tržište dolazi luk od koga vam neće ići suze!
Foto: Shutterstock

Nakon dugog niza godina istraživanja, naučnici iz SAD-a konačno su dobili luk od kog vam suze ne naviru na oči. Hrskav je i sladak, a nazvali su ga The Sunion. Uskoro bi trebalo da se nađe na tržištu, na stolovima amerikanaca već početkom marta. Za sada ga uzgajaju samo u Nevadi i Vašingtonu.

Ovaj luk ne ispušta sumpornu kiselinu zbog koje plačemo. Oči stvaraju suze, jer pokušavaju da isperu tu kiselinu iz očiju. Naučnici tvrde da se ne radi o genetskoj modifikaciji nego o prirodnom procesu ukrštanja koji je trajao nekoliko decenija. Na projektu su počeli da rade još 80-ih godina.

Prestavnik proizvođača ove vrste luka kaže kako trenutno pregovaraju sa prodavnicama i supermarketima širom SAD-a.

Trikovi kako da vam oči ne suze dok sečete klasični luk

Ohladite luk u zamrzivaču – iz hladnijeg luka izlaziće manje kiseline koja iritira oči. Pre sečenja držite ga u zamrzivaču 15 minuta.

Pustite vruću vodu u blizini sečenjapara pomaže da se kiselina iz luka rasprši prostorijom, što znači da će je manje završi u očima.

Dišite na usta i isplazite jezik – na takav način ćete udisati više supstanci pa će ih manje doputovati do očiju. Osim toga, disanjem kroz nos supstance iz luka ne dolaze blizu suznih žlezda.

foto: Shutterstock

Zviždite dok ga sečete– tako ćete izbacivati vazduh, a njime i gas iz luka pa neće doći do očiju.

Koristite oštar i tanak nož – tako ćete luk manje oštetiti pa će iz njega izlaziti manje iritantne supstance.

Namažite limunom dasku – pre sečenja iscedite sok od limuna na dasku, jer on neutrališe enzime iz luka.

Nemojte seckati korenast deo luka – u njemu je koncentracija enzima zaslužnih za kiselinu i iritaciju oka najveća. Secite okolo ili ga izdubite i izvadite pre rezanja.

Upalite sveću – postavite je pored daske za sečenje, jer će plamen uvlačiti supstance iz luka u sebe.

Upalite ventilator – usmerite ga prema luku i dasci, ali tako da duva u suprotnom smeru od vašeg lica.

Hladite nož pod vodom – nakon svakog poteza nož nakratko stavite pod hladnu vodu. Tako će manje gasa izlaziti iz luka.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs