Pazite na količinu koju unosite

Svi samo govore koliko je zdrava: Ova namirnica može da izazove gubitak kose i trovanje!

U rane simptome trovanja ubraja se opadanje kose, njeno lomljenje, a i lomljenje noktiju. Na neurološkom nivou se pojavljuje i umor, razdražljivost, emocionalna nestabilnost, pa čak i ravnodušnost
Fitnes & Nutricija
14:28h Autor:
Svi samo govore koliko je zdrava: Ova namirnica može da izazove gubitak kose i trovanje!
Foto: Thinkstock

Iako su orašasti plodovi zasigurno zdravija verzija grickalica, preterivanje u njima može da dovede do neželjenih posledica, poput gojenja, problema s probavom, gubitak kose i lomljenje noktiju.

Semenke i orašasti plodovi trenutno su izuzetno popularna hrana, a svi podstiču da ih jedemo što više i da grickalice potpuno zamenimo ovim zdravim verzijama. I stvarno, orašasti plodovi su puni omega-3 masnih kiselina, a s obzirom na to da su bogat izvor belančevina, vlakana i pozitivnih masnoća čine nas sitijima.

Smatra se da smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, a neka istraživanja su pokazala i da smanjuju rizik od raka i da štite od dijabetesa.

Iako su zasigurno zdraviji od čipsa i drugih grickalica za kojima posežemo, malo se priča o negativnim posledicama konzumiranja previše orašastih plodova, a kao i kod drugih namirnica, i njih ima.

Dovoljno je da pojedete samo 7 oraha dnevno: Efekat je neverovatan!

Brzo gojenje

Ako preteramo sa orašastim plodovima, kao i kod drugih namirnica, posledica je ista – gojenje. Orašasti plodovi imaju više kalorija i puni su masnoća, pa tako 100 grama oraha ima 654 kalorija, dok 100 grama lešnika 628. Iako oba ploda imaju niz zdravstvenih dobrobiti, preporučuje se da pojedete tek oko 30 grama dnevno bilo kojeg orašastog ploda.

Brzinsko rešenje za višak kilograma: Salo nestaje i ne vraća se!

Proliv, nadutost i gasovi

S obzirom na to da su orašasti plodovi bogat izvor prehrambenih vlakana, u umerenim količinama oni potpomažu regulaciju probave i podstiču mršavljenje. Ali, ako se u vašoj ishrani do sada nije nalazilo dovoljno vlakana, šok količine vlakana koje unesete semenkama mogu da rezultuju pojavom problema sa probavom, poput proliva, nadutosti i gasova.

Pogotovo se ovo pojavljuje kod konzumacije sirovih orašastih plodova, a razlog tome su sastojci kao što je fitinska kiselina. Ta kiselina veže se za minerale, poput kalcijuma, magnezijuma i cinka i čine ih nemogućim za varenje. Najveći problem fitinske kiseline je što za sebe veže i gvožđe, zbog čega može da dođe do nedostatka gvožđa u organizmu, odnosno slabosti i anemije.

Čudotvorna kombinacija meda i oraha: Počnite sa prirodnim lekom već sutra!

Gubitak kose i slabi nokti

Ako dođe do ovakvih simptoma, znači da je došlo do trovanja selenom. Naime, brazilski orasi su bogati selenom, koji ima svoje zdravstvene dobrobiti, ali našem organizmu je dovoljno tek jedan do dva oraha dnevno kako bismo uneli dnevnu dozu selena.

Trovanje selenom stvara simptome poput kašlja, zadaha, mučnine, povraćanja, proliva i grčeva. U rane simptome ubraja se i opadanje kose, kao i njeno lomljenje, a i lomljenje noktiju. Na neurološkom nivou se pojavljuje i umor, razdražljivost, emocionalna nestabilnost, pa čak i ravnodušnost.

Na dnevnom nivou savetuje se unosite 400 μg selena, a 100 grama brazilskih oraha u sebi imaju 1917 μg. Zbog toga, pazite koliko ih unosite jer trovanje selenom može da rezultuje cirozom jetre i smrću.

Biljka koja sprečava ćelavost: Imamo je u baštama, malo ko je koristi!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs