Problem koji pogađa sve mlađu populaciju

Kada probava ne radi kako treba: Evo kako da smirite nervozna creva!

Bolovi u stomaku, nadutost i promenjeni ritam pražnjenja creva u trajanju od najmanje tri meseca simptomi su nervoznih creva
Medicina
13:44h Autor:
Kada probava ne radi kako treba: Evo kako da smirite nervozna creva!
Foto: Shutterstok

Sindrom iritabilnog creva najčešći je funkcijski poremećaj probavnog trakta. Iako uzrok bolesti nije do kraja razjašnjen, smatra se da su u pitanju loše usklađeni signali između mozga i creva, a to uzrokuje da telo preterano reaguje na inače normalne nadražaje u procesu varenja.

Uz grčeviti bol u stomaku, simptomi su i epizoda proliva i zatvora, nadutost, osećaj punoće, blage mučnine i gorušice, uz učestalo podrigivanje i čujno i nekontrolisano grčenje creva. Bol se teško lokalizuje na jednom mestu, pa se uglavnom "šeta" u stomaku, a najčešće se pojačava nakon obroka i popušta nakon stolice.

Očistite creva i ubrzajte njihov rad: Prirodni lek za zdravu probavu!

"Javlja se kod mlađih ljudi, ali nijedna starosna grupa nije izuzeta i dvostruko je češći kod žena. Hrana ne uzrokuje sindrom iritabilnog creva, ali određene namirnice, posebno one koje nadimaju, kao i stresni faktori, mogu da pogoršaju simptome", objašnjavju gastroenterolozi. Od ovoga sindroma pati oko 10-15 odsto odraslih.

"Od sindroma najčešće pate ljudi koji imaju visoka očekivanja, odnosno perfekcionisti. Pacijenti se često žale na visok nivo stresa, teskobe, ali i na druge psihosomatske simptome", kaže nutricionistkinja Darija Vranešić Bender.

Ovaj sindrom ne predstavlja nikakav rizik za razvoj ozbiljnih bolesti sistema za varenje, a u većini slučajeva blagi znakovi i simptomi mogu uspešno da se rešavaju kontrolišući stres, ishranu i stil života.

Redovno pijte toplu prokuvanu vodu: Evo šta će se dogoditi! (RECEPT)

"Kod većine ljudi dobar efekat se postiže programom dnevnih aerobnih vežbi kao redukcije stresa - šetnjom, trčanjem, vožnjom bicikla, plivanjem ili adekvatnim snom uz uzimanje dovoljno tečnosti", objašnjavaju gastroenterolozi.

Promene u ishrani zahtevaju izbacivanje hrane koja nadima (mahunarke, kupus, gazirana pića, sorbitol iz žvakaćih guma), a uvođenje ishrane s niskim procentom prirodnih šećera jer može da smanji simptome. Korisna su i topljiva vlakna (na primer psyllium), dok netopljiva vlakna (mekinje) ne ublažavaju simptome. Probiotici iz fermentisane hrane utiču na zdravlje crevne flore, a aminokiselina L-triptofan stimuliše serotoninergičku aktivnost i posebno je delotvorna kod zatvora, kaže Vranešić Bender.

Telo vam je puno otrova: 7 znakova koje ne smete da ignorišete!

Top 5 saveta

1. Na pregled kad tegobe sa probavom postanu izraženije

Simptome koji se tipično ne uklapaju i koje nazivamo "alarmantnima" su pojava "dubokih" tupih bolova lociranih na jednom mestu, krv u stolici, gubitak apetita i nagli gubitak težine, kao i pojava noćnih simptoma.

2. I prehrambeni činioci utiču na razvoj bolesti

Na pogoršanje simptoma utiču preteran unos masnoća, preosetljivost na laktozu, sorbitol i fruktozu, prejedanje, neredovno i prebrzo jedenje i prekomeran unos alkohola, kafe i gaziranih pića.

Jedite i mršavite: 4 namirnice koje provereno skidaju salo sa stomaka!

3. (Ne)redovna stolica je jedan od glavnih simptoma

Promene mogu da variraju od zatvora pa do dijareje ili kombinacije. Pacijenti najčešće navode pojavu mekanih, kašastih stolica nakon obroka, s tim da je često prva jutarnja stolica uredna, a potom slede mekše. U stolici zna da bude i primesa sluzi, a prati je i osećaj nepotpunog pražnjenja creva. Zatvor uglavnom znači izostanak stolice na 3-4 dana.

4. Prava kombinacija su lekovi i psihoterapija

Lekovi koji se pripisuju za grčeve i bolove najčešće su antikolinegici i spazmolitici, kod proliva antidijaroici i lekovi koji ubrzavaju motilitet i sekreciju tečnoasti u tanko crevo kod zatvora. Nekad pomažu antidepresivi i sedativi.

5. Ako se pridržavate dijetnog režima, simptomi nestaju

Oko 60 odsto ljudi veruje da im određena hrana pogoršava simptome, a istraživanja pokazuju da alergija na hranu može da bude "okidač". Promene u ishrani su uspešne kod 65 odsto ljudi.

Očistite creva pirinčem: Stari provereni recept kojem se uvek vraćamo!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs