Oprezno sa omiljenim napitkom

Kako da znate da ste preterali sa kafom? Evo koliko šoljica je opasno za zdravlje!

Ako ste ljubitelj kafe, stručnjaci savetuju da birate kafu bez kofeina ako u njoj uživate u većim količinama
Fitnes & Nutricija
16:04h Autor:
Kako da znate da ste preterali sa kafom? Evo koliko šoljica je opasno za zdravlje!
Foto: Thinkstock

Kafa je, potvrdila su poslednja istraživanja, i te kako dobra za naše zdravlje. Ali kako ničega nije dobro previše, treba znati koliko je kafe zapravo previše.

Većina odraslih koji piju kafu konzumiraju oko 200 mg dnevno (jedna do dve šoljice kafe), a 600 mg je gornja granica koju ne bi trebalo da prelazite. U dugogodišnjem istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Circulation, učestvovalo je više od 200 hiljada ispitanika.

Prestala je da pije kafu: Evo šta joj se desilo nakon samo tri nedelje!

Pokazalo se da osobe koje piju od jedne do maksimalno pet šoljica kafe dnevno imaju manji rizik od prerane smrti usled srčanih bolesti, neuroloških bolesti i samoubistva, a ispijanje kafe nije se pokazalo povezano sa smrću prouzrokovanom karcinomom.

A šta se događa ako pijemo više od pet šoljica kafe dnevno? Istraživanje iz 2013. godine je pokazalo da dugoročno ispijanje šest i više šoljica kafe dnevno može da prouzrokuje povećani rizik od srčanog udara.

Ako ste ljubitelj kafe, stručnjaci savetuju da birate kafu bez kofeina ako u njoj uživate u većim količinama jer i ta vrsta kafe ima zdravstvene prednosti i obiluje antioksidansima kao i obična kafa.

Skuvate kafu, pa je popijete nakon što malo odstoji? Evo šta činite sebi!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs