Važno je znati

Izbalansirajte organizam: Kisele i bazne namirnice

Verovali ili ne, limun spada u bazne namirnice, a čokolada u jako kisele. Pogledajte koje namirnice su u kojoj grupi i na osnovu toga planirajte meni
Fitnes & Nutricija
20:32h Autor:
Izbalansirajte organizam: Kisele i bazne namirnice
Foto: Shutterstcok

Kako bi postigli ravnotežu u organizmu, potrebno je da unosite jednake količine različitih grupa namirnica. Sve namirnice se mogu razvrstati u tri grupe: kisele, bazne i neutralne. Idealno, naš organizam bi trebao da bude blago bazan ali savremen način ishrane i života čine našu krv i telo kiselim što dugoročno vodi u stanje disbalansa i bolesti.

Ishranu je najbolje bazirati na namirnicama koje neće izazvati ni preteranu baznost ni preteranu kiselost organizma. Ukoliko se u obrok uključuju izrazito bazne ili kisele namirnice potrebno ih je izbalansirati.

Kako bi mogli da pravimo ravnotežu u ishrani, potrebno je da znamo koje namirnice pripadaju kojoj grupi. Tako u one jake bazne reakcije (jang) spadaju celer, smokve, biljni čajevi, dinja, lubenica, limun, papaja, peršun, mango, kao i morske alge, grožđe bez kožice i potočarka.

Masline i maslinovo ulje imaju slabu baznu reakciju. U istoj grupi su i artičoke, patlidžan, proso, heljda, trešnje, mandarine, kesten, krastavac, paradajz, rotkvice i prokelj. Takođe, u ovoj grupi su i med, morska so, crni luk, narandže, susamovo seme, soja i svež kokosaov orah.

Sva ulja, sem maslinovog, spadaju u neutralne namirnice. Među njima su i pavlaka, jogurt, surutka, puter i kravlje mleko.

Blago kiselu reakciju (jin) imaju jaja, crveni pasulj, seme bundeve, ječam i spanač.

Namirnica umereno kisele reakcije ima puno, a među njima su med, borovnica, mekinje, sirevi, suvi kokosov orah, kao i riba. Integralne žitarice i intergralna testeninca, kao i koštunjavo voće bez badema, raž, kečap, senf, šljive i suve šljive, oljušten krompir i kokice takođe su umereno kiseli. Pasterizovan med i sve mahunarke sem soje su u istoj grupi namirnica.

Peciva, poput belog hleba, kolača od belog brašna, čokolade kao i alkohol, kafa, gazirana pića, zaslađeni voćni sokovi spadaju u red namirnica jako kisele reakcije. U ovu grupu spadaju juneće, svinjsko i pileće meso, kao i testenina od belog brašna, kikiriki, sladoled, beli pirinač, plodovi mora, orasi, brusnice i crni čaj.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs