Mleko sa manjim procentom masti je ipak kalorično i sadrži dosta prirodnih šećera, pokazuje istraživanje objavljeno u stručnom časopisu JAMA Pediatrics.
Profesor David Ludvig sa Harvarda osporava važeću preporuku Američke akademije pedijatara da ljudi svih uzrasta dnevno piju tri porcije mleka sa manjim procentom masti. Profesor pedijatrije sa medicinskog univerziteta Harvard kaže da je mleko s manjim procentom masti ipak puno prirodnih šećera i kalorija, te da postoji druga čvrsta hrana koja pruža adekvatne količine kalcijuma (zeleno lisnato povrće poput kelja, semenke, orašasti plodovi, pasulj i riba). Naime, mleko sa dva posto mlečne masti u jednoj šolji donosi 122 kalorije i 12,3 grama šećera.
Izbacivanje masnoća smatra nerazumnim jer su masti u hrani s razlogom, na primer usporavaju probavu i pružaju osećaj sitosti nakon obroka. U većini proizvoda izostanak masti se ionako nadoknadi šećerom što nikako nije dobro za krvne sudove i gubitak težine.
A čokoladno mleko sa manjim procentom masti je, po njegovom mišljenju, još gore jer ima jednaku količinu kalorija kao i nezaslađeno punomasno mleko, tek tri grama manje zasićenih masti i 15 grama više šećera. Ludvigova studija sugeriše da ljudi zapravo i mogu bez mleka. On lično nema ništa protiv da neko povremeno pije mljeko, ali tvrdi da je nepotrebno na dnevnoj bazi piti tri čaše mlijeka. Ovu preporuku smatra nenaučnm tvrdnjom koje je podstaknuto dobrim marketingom mlečne industrije.
A šta sa decom?
“Podsticati decu da piju mleko je siguran način da dobiju preporučene doze kalcijuma. Deca mlađa od dve godine trebalo bi da piju samo punomasno mleko jer je to neophodno za razvoj mozga”, rekla je Lisa Kaufman, pedijatar iz Njujorka. Ona smatra da je nerealistično očekivati da će deca jesti puno zelenog lisnatog povrća pa je pijenje mleka lakše postići.