Jeste li znali da list masline krije brojna lekovita svojstva? Oleuropein je najaktivniji spoj u lišću masline za koji se veže terapeutsko dejstvo.
U Bibliji se maslinovo stablo spominje više od hiljadu puta. Iako je danas najpopularniji plod tog drveta sama maslina, mnogi ne znaju da je na stablu masline izrazito lekovito i lišće koje krije brojna lekovita svojstva a najznačajniji spoj u listu masline je oleuropein koji poseduje izuzetno jako antibakterijsko svojstvo.
Uzrok raka leži u hrani: Ovo je najgora stvar koju sebi možete da uradite!
Maslinovim listom poboljšava se zdravstveno stanje u velikom broju bolesti koje su uzrokovane mikrobima. Takođe, pomaže kod gripa, meningitisa, hepatitisa B, upale pluća, gonoreje i herpesa.
Ujedno pomaže i kod hirurških, kao i kod infekcija mokraćnih puteva. Maslinovo lišće sprečava infekcije uzrokovane delovanjem gljivica. Korišćenje čaja od maslinovog lišća može pomoći pri ozdravljenju od ovih bolesti: upale pluća, gonoreje, tuberkuloze, gripa, meningitisa, hepatitisa B, herpesa, hroničnog umora, ateroskleroze, meningitisa, botulizma, malarije, čira na želucu, difterije, upale mokraćnih puteva i encefalitisa.
Konzumacija maslinovog lišća pomaže u obnavljanju celokupnog imuniteta, ali i služi za vraćanje energije kod izmučenog organizma, na primer nakon hemoterapije. Listovi masline su izrazito lekoviti jer poseduju antivirusno, antiparazitsko, antibakterijsko i antifungalno dejstvo preko kojeg je moguće u potpunosti preboleti veliki broj oboljenja.
Uzrok nastanka raka dojke: Evo čega svaka žena mora da se pazi!
Recept za čaj: Za šolju čaja od 2-3 dcl potrebno je 15-20 osušenih listova masline. U prokuvanu vodu ubacite listove i kuvajte ih još 2-3 minuta. Ostavite listove da odstoje u vodi još 10 minuta i izvadite ih. Možete piti hladno i toplo sa medom, limunom ili bez ičega. Čaj treba piti svaki dan kako biste osetili poboljšanja za različita oboljenja.
Čaj je preporučljivo piti i preventivno kako biste preduhitrili navedene bolesti. Listiće za čaj najbolje je brati u proleće kad su listovi mladi, oprati ih i osušiti na vazduhu. Čuvati u zatvorenoj posudi zaklonjenoj od sunčeve svetlosti.