Lubenicu možete jesti ceo dan, i to u različitim varijantama i receptima, koje možda do sada niste smeli da napravite. Spojte naizled nespojivo voće i povrće i uživajte u jednistvenom ukusu, kome upravo ova rumena voćka daje neodoljiv šmek. Evo na koje sve načine možete jesti lubenicu.

koktel-od-lubenice.jpg
Foto: Thinkstock

1. Koktel od lubenice

Kad pomislite na lubenicu setite se leta, tako da ledeni koktel napravljen od nje može biti idealan za osveženje tokom dana ali i dobrodošao da začini vrele letnje noći gde god da ih provodite. Stavite jednu šolju vode, jednu šolju šećera i malu gomilu bosiljka u tiganj. Zatim, sve to kuvajte dok se šećer ne rastopi, a bosiljak potom bacite. Oljuštite jednu manju lubenicu i isecite je na velike parčiće. Stavite takvu mešavinu u blender dok ne bude potpuno usitnjena i tečna. Sada iskombinujte dobijeni sok sa hladnim sirupom od bosiljka, koji ste prethodno napravili, i dodajte pola šolje džina. Ovaj osvežavajući specijalitet poslužite u časi sa ledom.

2. Lubenica u salati

U velikoj posudi pomešajte tri šolje lubenice, dva velika zrela paradajza, jedan srednji krastavac, koji ćete prethodno oljuštiti i seckati. Potom ovoj miksu dodajtu jedan sitno seckan crveni luk , trećinu šoljice sa maslinama, trećinu izmrvljene fete, malo seckanog peršuna i nane. Sve to začinite sa maslinovim uljem i crvenim vinom, posolite, po želji zabiberite i uživajte u zalogajima.


salata-od-lubenice.jpg
Foto: Shutterstcok


supa-od-lubenice.jpg
Foto: Thinkstock

3. Supa od lubenice

Oljuštite jednu manju lubenicu i isecite je na velike komade. Tako isečenu stavite je u seckalicu i dodajte dva zrela seckana paradajza, jedan usitnjen beli luk, dve kašike prirodno ceđenog soka od limuna. Na kraju dobijenu mućkalicu posolite i ubacite nekoliko kocki leda, ukoliko vam blender zakoči. Zatim, sve to ohladite u frižideru i ukrasite svoju supu od lubenice sa svežim bosiljkom i malo maslinovog ulja.

4. Hrskav i lubeničast psecijalitet - granita

Isecite jedan kilogram lubenice na male komade i odstranite koru. Nakon toga ih zamrznite i stavite u blender, gde ćete sipati i dve kašike šećera i sveže ceđenog limuna. Mešajte dok ne dođe u tečno stanje. Zatim, sipajte smesu u stakleni ili keramički tiganj i zamrznite je na dva sata. Obavezno razbijajte ledene kristale sa viljuškom na svakih 30 minuta. Dobićete hrskav i sočan specijalitet, koji ćete u slast pojesti.

Varate se ako mislite da lubenicu treba samo iseći na parčiće i pojesti. Evo neverovatnih ideja kako da nesvakidašnjim receptima uživate u osvežavajućoj lubenici i osetite ukus leta