Kako je moja svekrva sebi promenila život tako što se odrekla slatkiša: Nije ni sanjala da će je ovo snaći

Danas vam donosimo iskustvo jedne sasvim obične žene koja je odlučila da se odrekne šećera kako bi poboljšala zdravlje, ali na ovo nije računala

Fitnes & Nutricija
Kako je moja svekrva sebi promenila život tako što se odrekla slatkiša: Nije ni sanjala da će je ovo snaći
Foto: Shutterstock

Moja svekrva Irina Ivanova je izbacila šećer iz svoje ishrane i to na godinu dana. Evo šta se desilo pa je ona to odlučila i kako je to uticalo na druge.

Ja sam sertifikovani nutricionistkinja, tako da će ovo biti iskrena priča, zasnovana na istraživanju i bez besmislica – kao da samo ćaskamo uz šoljicu čaja (ili kafe bez šećera).

Uvod: Kako je sve počelo

Da li ste se ikada zapitali koliko šećera pojedete dnevno? Jednom sam to prebrojila i bila sam užasnuta. Čaj sa kašičicom šećera, jogurt iz prodavnice, sos za ručak, a uveče čokoladica... A nisam ni sladokusac! Zamislite sada moju svekrvu Irinu Ivanovnu, pedesetogodišnju ženu koja je volela jutarnju kafu sa tri kocke šećera i tortu za desert. Ali jednog dana je odlučila: dosta. I to ne samo na par dana, već na godinu dana. Iskreno, mislila sam da će odustati za nedelju dana. Ali ne, ispostavilo se da je Irina Ivanovna tvrd orah. I evo šta je iz toga proizašlo.

Starija žena
foto: Shutterstock

Gde sve ima šećera?

Šećera ima u jabukama, šargarepi, medu, pa čak i u gaziranim napicima. Ali kada kažemo „šećer“, obično mislimo na onu vrstu koja se dodaje hrani: granulirani šećer, sirupe, fruktozu iz boca sa oznakom „prirodno“. Ima ga svuda – u kečapu, hlebu, čak i u onim „zdravim“ slatkišima iz supermarketa.

Nauka kaže da naš mozak voli šećer jer nam brzo daje energiju i izaziva oslobađanje dopamina, hormona radosti. Sećate se kako vam je, kao detetu, komad slatkiša mogao ulepšati dan? To je to. Ali problem je što savremeni čovek jede mnogo više šećera nego što mu je potrebno. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje da ga držite na 5-10% dnevnih kalorija - to je oko 25-50 grama, ili 6-12 kašičica. Sada zamislite: jedna konzerva gaziranog pića ima u sebi 35 grama šećera. I to bez uzimanja u obzir svega ostalog što se dešava tokom dana.

šećer
foto: Shutterstock

Šta šećer čini našim telima?

Kilogrami. Šećer su kalorije, i to prazne, bez vitamina i minerala. Studija objavljena u The Lancet-u pokazala je da ljudi koji piju slatka pića imaju veću verovatnoću da dobiju na težini.

Dijabetes. Višak šećera tera pankreas da naporno radi, proizvodeći insulin. Vremenom, ovo može dovesti do dijabetesa tipa 2. Američki časopis za kliničku ishranu objavio je da redovna konzumacija slatkih pića povećava rizik od dijabetesa za 26%.

Srce. Šećer povećava nivo triglicerida – masti u krvi koje oštećuju krvne sudove. Studija Univerziteta Harvard povezala je višak šećera sa rizikom od srčanih bolesti.

Zubi. Jednostavno je: šećer je omiljena hrana bakterija koje troše gleđ. Nije uzalud što stomatolozi govore o slatkišima.

Upala. Šećer može izazvati upalu u telu. Nije odmah vidljivo, ali vremenom postaje poznato - od umora do problema sa kožom.

Moja svekrva, inače, nije znala mnogo o ovome kada je počela. Više je bila zabrinuta zbog svoje težine i visokog šećera u krvi, što je doktorka primetila prilikom njenog sledećeg pregleda. Ali što je dalje išla, sve je više shvatala da se ne radi samo o brojevima na skali.

visak kilograma, gojenje, debljina
foto: Shutterstock

Šta se dešava kada više ne konzumiramo šećer?

Težina nestaje. Bez šećera, jedete manje kalorija. Irina Ivanovna je, na primer, izgubila 10 kilograma za godinu dana - i to bez strogih dijeta, jednostavno je izbacila slatkiše.

Nivo šećera u krvi je uravnotežen. Bez skokova glukoze, pankreas se odmara. Rezultati testova moje svekrve bili su kao kod mlade žene - čak je bio iznenađen i doktor.

Srce se raduje. Nivo triglicerida opada i krvni pritisak se stabilizuje. Irina Ivanovna je rekla da je prestala da ostaje bez daha kada se penje uz stepenice.

Zubi jačaju. Bez šećera, karijes se povlači. Zubi moje svekrve su već bili u redu, ali je primetila da je plak postao manji.

Energija i raspoloženje. U početku je bilo teško, ali posle nekoliko nedelja Irina Ivanovna je rekla: „Kao da sam se probudila". Istraživanja potvrđuju da šećer daje brzi podsticaj, a zatim i pad, dok je bez njega energija stabilnija. Verovatno mislite: "To zvuči kul, ali u čemu je kvaka?" Kvaka je u tome što je prvih nekoliko dana test.

Starija žena, Kafa
foto: Shutterstock

Šećer nije samo hrana, već i navika

Odustajanje od šećera se ne odnosi samo na telo, već i na um. Šećer je za mnoge ritual. Jutarnja kafa sa šećerom, rođendanska torta, čokolada posle napornog dana. Ukloniti ga znači obnoviti život.

Navike se menjaju. Irina Ivanovna je u početku bila zbunjena: šta bi moglo zameniti slatkiše? Počela je da pije čaj, a umesto kolača jela je orahe ili jabuke sa cimetom. Društvo vrši pritisak na mene. Zamislite: vi ste na rođendanskoj zabavi, svi jedu tortu, a vi sedite sa čašom vode. Moju svekrvu su nekoliko puta pitali: „Jesi li na dijeti?“ ili "Zar ne želiš jedno parče?" Morala je svima da objašnjava.

Emocije besne. Prva nedelja je bila pakao: razdražljivost, umor, čak i tuga. Ovo je normalno - mozak je koristio dopamin iz šećera. Psichologi Todai piše da želja za slatkišima nestaje za 2-3 nedelje ako izdržite.

Urme
foto: Shutterstock

Priča Irine Ivanovne - Godina bez šećera

Sada o glavnom liku g- mojoj svekrvi. Irina Ivanovna nije fanatik zdravog načina života, već obična žena koja voli kuvanje. Ali sa 50 godina shvatila je da je vreme da nešto promeni. Njena težina se približila 70 kg, šećer u krvi bio je na ivici normale, a energija negde oko nule.

Prvi koraci Počela je malo po malo: uklonila je šećer iz kafe i zamenila ga stevijom. Onda se odrekla slatkiša i kolačića. Prva nedelja je noćna mora. „Hodala sam okolo kao zombi“, smeje se, „sve me je iritiralo, čak i pas mog muža". Ali Irina Ivanovna nije odustajala. Posle 10 dana, želja za slatkišima je splasnula.

Prekretnica Posle mesec dana primetila je da su joj farmerke postale labavije i da je lakše ustajala ujutru. Testovi su pokazali da je šećer u krvi pao na idealnih 5 mmol/l (bio je 6,2). Doktor je pohvalio: "Nastavite tako."

Novi ritam Tokom šest narednih meseci, Irina Ivanovna se navikla. Pravila je deserte od banana i urmi i pekla mafine sa kokosovim brašnom. Ukus šećera joj se više nije činio tako magičan – plodovi su postali slađi nego ranije. Takođe je počela da primećuje šećer tamo gde ga nije očekivala: u sosovima, hlebu, čak i u kobasicama!

Rezime godine Do kraja 365 dana: minus 10 kg, odlični testovi krvi, more energije. „Kao da sam ponovo rođena“, kaže ona. A tu je bio i neočekivani bonus: koža je postala čistija, iako Irina Ivanovna to nije očekivala.

Priča o Irini Ivanovnoj nije bajka. Ovde se radi o stvarnom životu, gde ima poteškoća, ali i nagrada. Evo šta sam razumela:

žena, Starija žena
foto: Shutterstock

Ovo nije za svakoga. Za neke ljude šećer u umerenim količinama nije štetan i to je normalno. Ali ako osećate da vas sputava, pokušajte.

Potrebna je podrška. Irini se nismo smejali već smo – tražili recepte, isprobavali njene eksperimente.

Strpljenje je ključ. Prve nedelje su najteže. Ako izdržite, stvari će biti lakše.

Praktični savet: ako odlučite da probate

Dajte sebi vremena. Uklonite šećer postepeno: prvo iz pića, a zatim iz grickalica.

Potražite zamenu. Voće, začini poput cimeta, stevije - eksperiment.

Pročitajte etikete. Šećer se krije pod nazivima "sirup", "maltoza", "dekstroza".

Slušajte sebe. Ako vam se vrti u glavi ili vam je raspoloženje na nuli, nemojte biti heroj, idite kod doktora.

(Priča preuzeta sa sajta dzen.ru)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs