Evo koja riba je najbolja za zdravlje, a koja je najgora: Stručnjakinja istakla grupe ljudi koje treba da povedu računa

Nutricionistkinja Mišel Rautenštajn je istakla ribu koja je najbolja za zdravlje, i ribu koja nije dobra. Određena grupa ljudi, trebalo bi da povede računa prilikom konzumacije.

Fitnes & Nutricija
21:32h
Evo koja riba je najbolja za zdravlje, a koja je najgora: Stručnjakinja istakla grupe ljudi koje treba da povedu računa
Foto: Evgheni Lachi / Alamy / Alamy / Profimedia

Riba je bogata hranljivim materijama, poput omega-3 masnim kiselinama, visokokvalitetnim proteinima, raznim vitaminima i mineralima, te može biti izvrstan izbor u okviru uravnotežene ishrane. Međutim, nije svaka vrsta ribe najbolja opcija za zdravlje.

Nutricionistkinja Mišel Rautenštajn kaže: "Nisu sve ribe iste kada je reč o njihovom nutritivnom sastavu, zbog čega su neke vrste korisnije za zdravlje."

Najbolje ribe za zdravlje

Sardina

Sardine
foto: Shutterstock

Sardine su bogate omega-3 masnim kiselinama (EPA i DHA) koje pomažu zdravlju srca, te kalcijumom koji pomaže zdravlju kostiju. Osim toga, sardine su dobar izvor vitamina D. Treba spomenuti razliku između sardina i sardela. Sveže sardele se brzo kvare i zahtevaju čuvanje u frižideru.

S druge strane, konzervisane sardine su sardele koje su prošle proces konzervisanja, čime im se produžava rok trajanja. Iako mogu biti masnije i promeniti teksturu, i dalje su dobar izvor hranljivih materija i praktične su za dugoročno čuvanje bez potrebe za hlađenjem.

Losos

Losos
foto: Shutterstock

Losos je među najboljim izborima zdrave ribe. Bogat je omega-3 masnim kiselinama, mastima koje pomažu zdravlju srca i mozga, i takođe je bogat belančevinama, kaže nutricionistkinja.

Istraživanja pokazuju da konzumiranje omega-3 masnih kiselina smanjuje oboljevanje od srčanih bolesti, snižava krvni pritisak i trigliceride. Takođe, ima protivpalna svojstva koja pomažu osobama sa artritisom, piše "Foks njuz", prenosi "Najžena".

Najgora riba za zdravlje

Tuna

Tuna, tunjevnia
foto: Shutterstock

Tuna je dobar izvor vitamina B6 i B12 koji podržavaju zdravlje imunološkog sistema i živaca. Međutim, nije bogata omega-3 masnim kiselinama i sadrži visoke nivoe žive. Preporučuje se ograničiti unos tune na jedan do dva puta nedeljno. Zbog visokog udela žive, tuna se ne preporučuje deci, trudnicama i dojiljama.

U nastavku saznajte kako se pravi riba na terijaki način sa povrćem u tempuri:

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs