Riba je bogata hranljivim materijama, poput omega-3 masnim kiselinama, visokokvalitetnim proteinima, raznim vitaminima i mineralima, te može biti izvrstan izbor u okviru uravnotežene ishrane. Međutim, nije svaka vrsta ribe najbolja opcija za zdravlje.
Nutricionistkinja Mišel Rautenštajn kaže: "Nisu sve ribe iste kada je reč o njihovom nutritivnom sastavu, zbog čega su neke vrste korisnije za zdravlje."
Najbolje ribe za zdravlje
Sardina

Sardine su bogate omega-3 masnim kiselinama (EPA i DHA) koje pomažu zdravlju srca, te kalcijumom koji pomaže zdravlju kostiju. Osim toga, sardine su dobar izvor vitamina D. Treba spomenuti razliku između sardina i sardela. Sveže sardele se brzo kvare i zahtevaju čuvanje u frižideru.
S druge strane, konzervisane sardine su sardele koje su prošle proces konzervisanja, čime im se produžava rok trajanja. Iako mogu biti masnije i promeniti teksturu, i dalje su dobar izvor hranljivih materija i praktične su za dugoročno čuvanje bez potrebe za hlađenjem.
Losos

Losos je među najboljim izborima zdrave ribe. Bogat je omega-3 masnim kiselinama, mastima koje pomažu zdravlju srca i mozga, i takođe je bogat belančevinama, kaže nutricionistkinja.
Istraživanja pokazuju da konzumiranje omega-3 masnih kiselina smanjuje oboljevanje od srčanih bolesti, snižava krvni pritisak i trigliceride. Takođe, ima protivpalna svojstva koja pomažu osobama sa artritisom, piše "Foks njuz", prenosi "Najžena".
Najgora riba za zdravlje
Tuna

Tuna je dobar izvor vitamina B6 i B12 koji podržavaju zdravlje imunološkog sistema i živaca. Međutim, nije bogata omega-3 masnim kiselinama i sadrži visoke nivoe žive. Preporučuje se ograničiti unos tune na jedan do dva puta nedeljno. Zbog visokog udela žive, tuna se ne preporučuje deci, trudnicama i dojiljama.
U nastavku saznajte kako se pravi riba na terijaki način sa povrćem u tempuri:
Bonus video: