"Autofagija se uključuje samo na ovaj način, a evo šta da jedete i kada to da jedete": Doktor Dragan Ivanov objašnjava

Po doktoru Draganu Ivanovu, autofagija je tu da iz tela "pojede" sve ono što ne valja i pretvori ga u energiju

Fitnes & Nutricija
"Autofagija se uključuje samo na ovaj način, a evo šta da jedete i kada to da jedete": Doktor Dragan Ivanov objašnjava
Foto: Printscreen/Youtube/Agape

Doktor Dragan Ivanov gostujući u emisiji Agape, osvrnuo se na dobrobiti autofagije, a mi vam prenosimo šta je tom prilikom rekao:

"Autofagija znači - pojesti sam sebe. Šta autofagija jede: jede viruse, parazite, te mikroorganizme koji nam ne trebaju. Tokom autofagije, organizam prepoznaje šta mu ne treba, pa uzima iz tih starijih ćelija samo ono što mu treba.

Organizam je savršeno napravljen, on staru ćeliju razgradi i stvorni novu ćeliju koja radi punim kapacitetom.

Organizam prepozna masne naslage i tu masnoću razgradi i stvara energiju. Krvni sudovi se prirodno šire i stvara se stendiranje, pravljenje prirodnih stendova na krvnim sudovima. Masno tkivo se autofagijom topi i zdravlje podiže na viši nivo.

Autofagija
foto: Shutterstock

Svaki dan se u našem telu stvaraju maligne ćelije, ali organizam ih prepoznaje i uz pomoć nekih enkiler limfocita ubija te maligne ćelije. Problem nastaje kada proizvodnja malignih ćelija premaši kapacitet imunološkog sistema koji treba da ih prepozna i uništi.

Živeći u ovom svetu, mi kao da stalno zalivamo bolest, između ostalog i malignu bolest, dok urušavamo imuni sistem.

Dobar imunitet možemo podići na viši nivo poštujući zakone zdravlja. "

Kako aktivirati autofagiju?

"Autofagija se uključuje nakon 12 do 16 sati ne unošenja nikakve hrane. Ako 12 do 16 sati ne jedemo ništa, autofagija će se uključiti. Onaj koji je istreniran njima se autofagija uključuje nakon 12 do 13 sati.

Nije svejedno kada će tih 16 sati biti bez hrane. Treba da se setimo one stare mudrosti: doručkujemo samo, ručak delimo sa prijateljima, a večeru damo neprijatelju.

Odnosno, ako želimo da se uništimo - večera treba da bude najobilniji obrok.

Ono kako bi trebalo je se poštuje autofagija je da doručkujemo obilno ujutru, da ručamo oko 15h i da ne jedemo ništa do sutradan ujutru.

Ako neko radi težak naporan posao, on treba da jede u 12h i u 17h i da opet do obroka ima 12 do 13h autofagije.

Proces autofagije treba da bude uljučen u toku spavanja."

Doktor Dragan Ivanov
foto: Printscreen/youtube

Šta kada ogladnimo?

"Autofagiju neće prekinuti sok od limuna, a zasitiće vas. 2 limuna i pola litre vode bez šećera - to će zaustaviti glad.

Grejfrut će usporiti autofagiju ali neće je zaustaviti.

Namirnice koje stimulišu autofagiju - borovnica, malina, kupina, čaj od žalfije, ruzmarina, cikorija - sve bez šećera.

Ako hoćemo autofagiju kafu ne možemo da pijemo uveče. Može nešto od ovoga što sam nabrojao. Autofagija se trenira."

Šta jesti tokom autofagije?

"Najbolji izvor energije za naše telo su ugljenihidrati. Ujutru za doručak treba da sebe častimo: med, voće, integralne žitarice, orašaste plodove.

Nije dobro jesti sir, kajmak, pavlaku...

Barena domaća jaja su dobra, ali mogu da budu i deo ručka.

Kaše koje preporučujem: speltina, pšenični i kukuruzni griz, ovas, proso, pirinač - sve žitarice. U te žitarice koje ste skuvali dodajte bilo koje voće, višnje, kivi, šta god - suve šljive, urme, šta god. Dodate malo meda i eto vam ručak.

Između doručka i ručka treba da prođe 5 sati.

Za ručak: pasulj, sočivo, grašak, boranija, leblebija, kinoa, pečurke, krompir, integralne žitarice i td."

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs