OVO SE SMATRA NAJZDRAVIJIM DORUČKOM U SVIM ZEMLJAMA NA SVETU: Reguliše šećer, prazni creva, pa kilogrami samo nestaju

Ovsena kaša se smatra najzdravijim doručkom na svetu. Ako sumnjate da će to da vas zasiti, morate da pročitate ove recepte

Fitnes & Nutricija
08:40h Autor:
OVO SE SMATRA NAJZDRAVIJIM DORUČKOM U SVIM ZEMLJAMA NA SVETU: Reguliše šećer, prazni creva, pa kilogrami samo nestaju
Ovsena kaša, Foto: Profimedia

Ovsena kaša je najzdraviji doručak na svetu, složili su se nutricionisti. Ali ovde ne govorimo o onim ovsenim pahuljicama sa dodacima, već o pravom "seljačkom" ovasu ili zobi, žitarici od celog zrna.

Dijatetičarka Bet Červoni ima samo reči hvale o doručku koji u sebi sadrži ovas.

"Ovsena kaša je prepuna proteina i dijetetskih vlakni - dve velike stvari koje su potrebe vašem telu.

Pola šolje zovi sadrži:

  • Mangan: 64% vaše preporučene dnevne količine.
  • Bakar: 18% vaše preporučene dnevne količine.
  • Vitamin B1 (tiamin): 16% vaše preporučene dnevne količine.
  • Magnezijum: 13% vaše preporučene dnevne količine.
  • Fosfor: 13% vaše preporučene dnevne količine.
  • Cink: 13% vaše preporučene dnevne količine.
  • Gvožđe: 10% vaše preporučene dnevne količine.
  • Vitamin B5: 9% vaše preporučene dnevne količine.

Kada pogledate ovaj spisak, verovatno vam je jasno zašto se ovsena kaša smatra najzdravijim doručkom."

Ovas
foto: Profimedia

3 razloga da svako jutro doručkujete ovsenu kašu:1.Smanjuje holesterol

Istraživanja pokazuju da dnevna činija ovsene kaše može smanjiti vaš nivo ukupnog holesterola i lošeg holesterola koji začepljuje arterije.

2. Pomaže vam da šećer držite u normali

Ovas sadrži mnogo vlakana poznatih kao beta-glukan. Osim što deluje na holesterol, beta-glukan takođe može da uspori apsorpciju glukoze (ili šećera) u krv.

Nakon što pojedete ovsene pahuljice, taj beta-glukan se razlaže u rastvor sličan gelu koji oblaže vaša creva. Taj debeli sloj prirodno usporava brzinu ulaska šećera u vaš krvotok.

3. Odličan je za mršavljenje

Kada pojedete ovsenu kašu osećaj sitosti traje dugo, dugo, što znači da nema grickanja između obroka, a to znači manje kilograma.

Kaša, Ovsena kaša
foto: Shutterstock

Priprema doručka:

Najbolje bi bilo da zob odstoji neko vreme u vodi, oko 5 sati. Procedite pa skuvajte oko pola sata. Tako skuvanu zob možete kombinovati za slana i slatka jela.

Ako mu dodate sir i slaninicu - imaćete doručak koji će vas napuniti energijom.

Ako u zob dodate voće i med - dobićete savršeno zdrav, sladak doručak.

Izbor je na vama.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs