Većina ljudi godinama pravi kafu da je ova radnja postala automatska. Međutim, ispijanje kafe je proces i za mnoge umetnost. Zašto? Jer prva jutarnja kafa često menja meditaciju, molitvu, razgovor sa sobom.. Zato se potrudite da je spremite valjano i popijete na miru i natenane.
Ovo su trikovi za savršeno skuvanu šoljicu domaće kafe:
1. Izbor kafe je prvo i osnovno
Da bi bila vrhunskog ukusa, arome i gustine, morate da izaberete kvalitetnu sveže mlevenu kafu. Nisu sve kafe iste. Nisu ni slične! Dobru sveže mlevenu kafu prepoznaćete po gustoj peni, koja je znak da je kafa odličnog kvaliteta i predstavlja svojevrsnu garanciju da je kafa u vašoj šoljici apsolutno savršena. Da li ste znali da je pena ta koja čuva toplotu kafe, njen miris i ukus?
2. Pravilan proces kuvanja
Ovaj podatak će vas verovatno iznenaditi - da li ste znali da za kuvanje kafe voda ne treba da provri? Treba je zagrejati, ali i skloniti sa plotne pred vrenje. Zatim u džezvu sa vodom sipamo kafu.
3. Koliko kafe se stavlja po šoljici?
Za svaku šoljicu optimalno je staviti jednu bogatu kašičicu sveže mlevene kafe. Pošto danas kafu pijemo uglavnom iz velikih šolja, u tom slučaju treba staviti bar dve. Naravno, količinu kafe možete prilagoditi prema svom ukusu, u zavisnosti od toga da li više volite slabiji ili jači ukus kafe.
4. Zakuvavanje
Kad ste dodali kafu, dobro promešajte i vratite na ringlu da "poraste" do vrha džezve. Sklonite džezvu s ringle, sačekajte da se pena spusti i sada je kafa spremna za služenje i degustiranje. Kafu uvek treba poslužiti tamo gde se pije, a nakon što je sipamo u šolju potrebno je vreme da se ona „smiri” – to jest, da se u šoljici odvije proces ekstrakcije arome iz fino samlevenih zrna.
5. Najveća greška
Većina ljudi preteruje sa mešanjem kafe, i to je ono što joj najčešće ubija ukus i uništava penu. Takođe, greška je sladiti kafu nakon što je već skuvana, jer opet mora da se meša, talog se ponovo pomera... Ako volite slatku kafu, šećer dodajte u džezvu na početku, kada je voda još hladna.
Trik za mršavljenje:
U šoljicu domaće kafe dodajte prstohvat cimeta. Zašto? Zato što cimet u kafi:
- Ubrzava mršavljenje - tako što smanjuje apetit i želju za slatkim
- Pomaže kod prehlade i gripa
- Jača i funkcije mozga - Naučno istraživanje Univerziteta Viling u Zapadnoj Virdžiniji pokazalo je da čak i samo mirisanje cimeta utiče pozitivno na mozak.
- Reguliše šećer - cimet pomaže u snižavanju glukoze u krvi
- Odlično je i za srce - Cimet smanjuje rizik za nastanak kardiovaskularnih bolesti jer pomaže u snižavanju triglicerida koji dovode do začepljenja arterija za čak 30 odsto, kažu naučna istraživanja.