Svako ko pokušava da smrša, najpre povede računa o hrani koju unosi u organizam. Međutim, istraživanje objavljeno u Časopisu o gojaznosti (Journal of Obesity) pokazalo je da je od izuzetne važnosti količina hrane.

Istraživanjem je obuhvaćeno 1.179 učesnika, koji su imali zadatak da sami sebi u tanjir stave hranu i da pojedu onoliko koliko mogu. U proseku, učesnici su pojeli više od 90 odsto hrane koju su servirali u tanjir, prenosi Woman's Health.
OVDE saznajte više o sasi dijeti za ravan stomak i tanje butine.
Istraživači sa Kornel Univerziteta došli su do saznanja da od vrste hrane zavisi i količina koju će ispitanici pojesti. Tako, na primer, ljudi koji su jeli zdravije namirnice poput voća i povrća, u proseku su količinski za 10 odsto jeli više od onih na čijem su jelovniku bile "manje zdrave" namirnice, kao što su prženo meso ili sladoled.

Takođe, ljudi koji su jeli namirnice koje ne mogu da se jedu jedna po jedna - kao što su testenine i sos - u proseku su mogli da pojednu 3 odsto više nego što može da stane u tanjir, za razliku od onih koji su, na primer, jeli kolačiće ili štapiće šargarepe.
OVDE saznajte kako se hrane mršaviji ljudi - mleko utiče na obim struka, jogurt topi masti sa bokova.
"Sve što stavite u tanjir, ići će pravo u vaš stomak", objasnio je vođa studije. "Sama svest o tome da ćete verovatno pojesti sve što ste sebi servirali, može da vam pomogne da malo povedete računa o odgovarajućoj veličini porcije", dodao je.
Dakle, nije dovoljno da samo vodite računa o tome šta jedete, već i koliko. Možete, za početak, da hranu servirate u manjim tanjirima, ili tanjirima različitih boja, kako bi vam vizuelno izgledali manji.