Nekada, nekoliko sati posle obroka osećate mučninu, lice vam obliva hladan znoj, tresu vam se ruke, uznemireni ste, srce vam brzo lupa, osećate nepodnošljivu glavobolju, hvata vas osećaj panike… Razmislite šta ste predhodno pojeli. Možda je reč o intoleranciji na hranu, piše Stvarukusa.rs.
Osećaj peckanja u grlu, otečenost i osip klasični su simptomi intolerancije na određene namirnice, a oni manje poznati su zatvor, glavobolja, nagle promene raspoloženja i bol u zglobovima. Za te probleme krivi su stres, gluten, GMO hrana i lekovi koji oslabljuju i oštećuju sluznicu tankog creva koje ne može normalno da svari hranu. Zbog toga organizam ne dobija dovoljno energije i kao posledica javljaju se upale i hrana deluje kao otrov.
OVDE pročitajte koje namirnice uništavaju vašu inteligenciju.
Glavobolja i promene raspoloženja
OVDE pročitajte jednostavan napitak za bržu i lakšu probavu.
Stalno ste gladniKod intolerancije na laktozu, organizam ne može normalno da svari hranu pa nesvareni delovi ulaze u krvotok. Kako im tamo nije mesto, aktiviraju se antitela i počinje imunološka reakcija. Ali tu nije kraj - telo očekuje još jedan napad pa stvara antitela koja traže novu hranu protiv koje će se boriti. Zbog toga se javlja velika glad. Želja za hranom smiriće se nakon izbacivanja mlečnih proizvoda i mleka već nakon tri do četiri dana.
Umor
OVDE pročitajte čuveni recept prof. Mermerskog za lečenje raka i gojaznosti!
GorušicaOsim promene raspoloženja i umora, gorušica takođe može biti simptom intolerancije na hranu. Prati je nizak nivo želudačne kiseline koja ne može da svari svu hranu i uzrokuje osećaj žarenja. Mogu je uzrokovati namirnice bogate biljnim i životinjskim mastima poput čokolade, luka, belog luka i pržene hrane, ali i pijenje previše tečnosti tokom svakog obroka. Ublažiće je žvakanje hrane od 25 do 30 puta, izbacivanje hrane sat vremena pre spavanja i izbegavanje namirnica koje je uzrokuju.
Bol u zglobovima
Akne i ekcemiUpalni procesi koje uzrokuje intolerancija na hranu odražavaju se na koži. Mlečni proizvodi povezuju se s aknama, ekcemima, i podočnjacima, dok posledica imunološke reakcija na gluten može biti crvenilo na koži. Takvu kožu najčešće uzrokuje manjak masnih kiselina i vitamina A. Telo ih ne može pravilno apsorbovati zbog oštećenja koje je tokom vremena uzrokovala intolerancija na gluten.
OVDE saznajte više o dijeti Dženifer Lopez - do savršenog stomaka za 22 dana!
Nadutost i zatvor