PROBAJTE

KORIJANDER: Skuvajte čaj koji će vam pomoći kod sledećih tegoba

Spas za sve koji pate od hipertenzije

Fitnes & Nutricija
13:43h Autor:
KORIJANDER: Skuvajte čaj koji će vam pomoći kod sledećih tegoba
Foto: Shutterstock

Korijander se sve češće opisuje kao čudo iz prirode kada je reč o regulaciji povišenog pritiska i čišćenju tela od toksina.

Korijander je biljka poreklom sa Bliskog istoka i Severne Afrike, mada je vrlo rano stigla i u Evropu, ali je popularna širom sveta zahvaljujući njenom snažnom mirisu i specifičnoj aromi. Ona se koristi kako u kuvanju tako i u prženju i pečenju, a svakom jelu daje sasvim posebnu notu.

Pored toga što pruža bogat ukus, ovaj začin, poznat još kao kineski peršun, ima brojne pozitivne efekte na zdravlje.

Navodno, korijander je odličan prirodni antiseptik, a još čuveni starogrčki lekar Hipokrat opisivao ga je i preporučivao kao lek jer ima i antizapaljensko dejstvo. On snižava nivo šećera u krvi, koristio se kao protivotrov nakon trovanja hranom, a deluje i protiv urinarnih infekcija.

Korijander
foto: Shutterstock

Ipak, ono po čemu je korijander najpoznatiji jeste njegovo dejstvo protiv povišenog krvnog pritiska!

Naime, ovaj začin obiluje vlaknima, koji blagotvorno deluju na kardiovaskularno zdravlje, a brojan naučna istraživanja dokazala su koliko je efikasan. Prema odvojenim studijama naučnika iz Pakistana i Indije, korijander deluje tako što snižava faktore koji dovode do bolesti srca — na prvom mestu povišen krvni pritisak i LDL (loš) holesterol!

Jedan od mehanizama za koje je utvrđeno da koristi za to jeste njegovo diuretičko dejstvo: zahvaljujući činjenici da korijander povećava izlučivanje mokraće, on poamže da se oslobodimo viška natrijuma iz organizma, što dalje pomaže u snižavanju pritiska.

Korijander
foto: Shutterstock

Kako se koristi korijander?

Može se kupiti u zrnima ili u vezi, a obe verzije su vrlo efikasne. Mnogi savetuju da, jednostavno, dodate korijander obroku makar jednom dnevno kako biste snizili krvni pritisak.

Dr Vasant Lad savetuje sa se jedna kašičica korijandera pomeša s prstohvatom kardamona i sve prelije čašom sveže ceđenog soka od breskve, kao i da se ova mešavine pije dva do tri puta dnevno.

Sve je popularniji i korijanderov čaj, koji se priprema vrlo lako. U šolju sipajte kašičicu semena korijandera i to prelijte sa 2 dl proključale vode. Poklopite i ostavite da odstoji oko 15 minuta. Potom procedite i pijte. Preporučena doza iznosi dve šolje dnevno, a savetuje se da jednu šolju čaja od korijandera pijete između doručka i ručka, a drugu između ručka i večere.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs