Nismo ni svesni da bacamo najbolje delove namirnica iz čiste navike, ili neznanja da su zdravi i korisni. Upravo listovi, stabljike ili kore nekih biljaka ponekad su i najzdraviji. Grci prave slatko i od kore šargarepe koju skupljaju. Mi je jednostavno bacamo.
Kora crnog i belog luka
Kora crnog luka i belog luka bogata je kvercetinom - biljnim flavonidom, koji ima jako antioksidaciono, antihistaminsko i protivupalno delovanje. Dodajte je dok kuvate variva ili supe, samo je izvadite pre serviranja.
Listovi brokolija
Listovi brokola sadrže karotenoide - moćni biljni pigment koji telo pretvara u vitamin A i pomaže u prevenciji raka. Samo ga kuvajte zajedno s brokolom.
Listovi celera
Listovi imaju pet puta više kalcijuma i magnezijuma nego stabljika. Takođe sadrži vitamin C i fenolike - snažne antioksidanse, koji pomažu u borbi protiv raka, srčanih bolesti i usporavaju proces starenja. Jednostavno ih koristite poput stabljike celera i dodajte u supe, salate ili umake.
Stabljike blitve
Stabljike blitve su jednako dobre kao i listovi jer su prepune antioksidanasa. Kuvajte ih na isti način kao i šparoge - na pari ili izdinstane, i kako vam je draže.
Kora kivija
Zvuči neverovatno, ali je istina da dlakava kora kivija sadrži tri puta više antioksidanasa od samog mesa kivija i ima antikancerogena i antialergijska svojstva. Dodajte koru uz pulpu u sokovnik i izmiksajte.
Stabljike brokolija / karfiola
Verovatno kao i mnogi grešite i bacate stabljike ovih biljaka. A zapravo stabljika, koja ima slatkasti ukus, sadrži više vlakana od same glavice. Pošto treba vremena za kuvanje, stavite ih da se kuvaju pre ostatka povrća.
Kora dinje
Kora dinje bogata je citrulinom - aminokiselinom, koja podstiče cirkulaciju i širi krvne sudove. Pomešajte je u blenderu sa mesom dinje i uživajte u zdravom frapeu.
Kora pomorandže