PROFESIJA BUDUĆNOSTI

EVO KAKO PREĆI NA ORGANSKU PROIZVODNJU! Stručnjak otkrio koji delovi Srbije imaju najbolji POTENCIJAL

Bašta
Autor:

Zdrava ishrana danas je jedna od gorućih tema, medjutim zbog visoke popularnosti koju zdrav način života uživa u modernom dobu na odredjen način je postao i industrija, koju marketinški stručnjaci neretko koriste kako bi na tržište pogurali proizvode koje reklamiraju. E baš zato često možemo da pročitamo ‘zdravo’ , ‘bez dodatog šećera, ili ‘puno vitamina’, istaknuto na sred ambalaže, pa čak i onda kada ta namirnica ništa od toga zapravo nije.

Branislav Raketić, rukovodioc Grupe za kvalitet, deklarisanje i označavanje hrane, otkrio je na koji način poljoprivrednik može da pređe sa konvencionalne na organsku proizvodnju.

- Organska proizvodnja je jedna od najbržih rastućih sektora u delu privrede i prehrambrene industrije. Mi smo u poslednjih 9 godina podigli 20 puta obim izvoza i imamo sve veći broj proizvođača koji su uključeni u organsku proizvodnju. Proizvođači mogu lako da dođu do informacija, na sajtu ministarstva poljoprivrede. Imamo udruženja organskih proizvođača i na nacionalnom nivou i u skoro svim regijama Republike Srbije - rekao je Raketić.

Adria Media
foto: Adria Media TV

Istakao je da taj proces može da traje 2-3 godine, mada da se izuzećem to može znantno skratiti.

- Sva pravila u organskoj proizvodnji su definisana zakonskim okvirom i sada zavisno kojom kulturom se bavite to traje od 2 do 3 godine. Ministarstvo nudi izuzeća, ukoliko vi dokažete da to zemljište nije tretirano sa nekim veštačkim đubrivom, pre svega azotnim, tada taj period se skraćuje i nekad bude do godinu dana - istakao je Raketić.

Paprike, Bašta
foto: Shutterstock

Raketić je istakao koji delovi Srbije imaju najveći potencijal.

- Mi kada pogledamo našu strukturu organske proizvodnju, možemo primetiti da je Vojvodina u najvećem delu je pod žitaricama. Kada pogledamo Jug i istok Srbije to nam je za organsko stočarstvo, a središnji deo Srbije je za voćarstvo. Tako se i ljudi opredeluju za takve vrste kultura - rekao je Raketić.

Povrće, Krompir, Cvekla
foto: Shutterstock

Kada govorimo o organskim proizvodima, samo kada vidite da je on zvanično sertifikovan kao organski, možete biti potpuno sigurni u njegovo organsko poreklo. Kod nas je na snazi Zakon o organskoj proizvodnji, koji uređuje i pitanje sertifikata, odnosno kriterijuma koji proizvod mora da ispuni da bi ga dobio.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs