Korisno je znati

Poboljšajte život malim promenama: Čistoća je pola zdravlja, konzumirajte crni čaj

Osećajte se dobro od jutra do mraka uz pravilan izbor namirnica, redovne lekarske preglede i pravilnu higijenu
Fitnes & Nutricija
02:38h Autor:
Poboljšajte život malim promenama: Čistoća je pola zdravlja, konzumirajte crni čaj
Foto: Thinkstock

Nije potrebno da promenite sve životne navike kako biste živeli dugo i bili zdravi! Samo male promene mogu da speče razvoj raznih bolesti. Osećajte se dobro od jutra do mraka uz pravilan izbor namirnica, redovne lekarske preglede i pravilnu higijenu!

Kojih 6 namirnica treba da izbegavate za doručak pročitajte OVDE.

Zdravi od jutra

Sutra ujutru skuvajte kafu ili čaj bez šećera i to će biti odličan početak! Danas je teško zaobići šećer jer se nalazi u gotovo svim proizvodima, ali ako sami pripremate svoje obroke, lako ćete izbeći tu zamku. Umesto žitarica, doručkujte jaja ili povrće, i namirnice koje su bogate antioksidantima poput borovnica, brusnica, malina, kupina. Ovakav doručak osigurava zaštitu od štetnog uticaja slobodnih radikala.

OVDE saznajte kojih 8 namirnica usporavaju starenje.

Čistoća je pola zdravlja

Nakon doručka ne zanemarite oralnu higijenu! Odaberite idealnu četkicu i perite zube redovno! Bila ona klasična ili električna, menjate je svaka tri meseca iako ne izgleda istrošena. Higijena usne duplje vas štiti od zubnih naslaga i ostalih pojava koje vode do karijesa. Četkicu držite što dalje od wc šolje kako bakterije ne bi dospele u vaša usta. Nakon što se oprali zube ne stavljajte na nju poklopac kako ne bi ostala vlažna, jer to pogoduje bržem širenju bakterija.

Da li se bakterije šire umakanjem hrane u sos, i da li je ubrus bolji od fena za ruke? Istine i mitove o bakterijama pročitajte OVDE.

Crni čaj

Neka ispijanje crnog čaja postane deo vaše dnevne rutine. Naučna istraživanja sprovedena u Singapuru sugerišu da pijenje crnog čaja značajno umanjuje rizik od razvoja Parkinsonove bolesti i to za čak 71 odsto. Sve više studija pokazuje da dnevno konzumiranje tri ili više šoljica crnog čaja zasigurno smanjuje rizik od bolesti srca. Što se tiče karcinoma, osteoporoze i karijesa, postoje naznake o blagotvornom učinku, ali dokazi nisu dovoljno jaki. On će uz to da održava kardiovaskularno zdravlje, jača imuni sistem i koncentraciju! U crni čaj nemojte da dodajete šećer i mleko.

Neka svaki vaš obrok bude zdrav

Crveno je zdravo! Jedite papriku, paradajz, čili. Paradajz sadrži najviše likopena koji joj daje boju, a istraživanja potvrđuju da je upravo likopen najjači antioksidant iz grupe karotenoida. Likopen ima jedinstvenu sposobnost uništavanja slobodnih radikala koji mogu da oštete ćelije.

A top listu zdravih namirnica koje ne dodaju kilograme pročitajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs